BRUSSEL -- De Britse groep Beaufort, die zich toelegt op consultancy en werving en selectie, leek goed op weg een amalgaam te worden van human resources-diensten, met filialen verspreid over heel Europa. Tot de groep in het Internet een manier zag om haar diensten te integreren en daar meerwaarde uit te putten.

Toen Beaufort enkele jaren geleden besliste haar activiteiten uit te breiden naar het Europese continent, gebeurde dat met overnames. In een versnipperde sector als die van de human resources-diensten, waar elke niche haar gespecialiseerde speler heeft, is dat de meest aangewezen weg, lichtte afgevaardigd bestuurder Gordon Stewart gisteren in Brussel toe.

Een beursgang drie jaar geleden (naar de Londense junior market ) leverde het nodige kapitaal om de expansie aan te vatten. Beaufort heeft ondertussen filialen in Scandinavië, Nederland, Duitsland, België, Zwitserland, en Frankrijk. Luxemburg volgt binnenkort.

Al die filialen hebben hun eigen specialiteit: het Belgische bureau, dat anderhalf jaar geleden deel van de groep werd, specialiseert zich in werving en selectie voor de financiële sector, het Zweedse is meer georiënteerd op de IT- en telecomsector, de Britse dochter Techniques for Change geeft vorming en opleiding, nog een ander bedrijf legt uit wat je als bedrijf kan winnen bij de sponsoring van grote activiteiten.

Sinds de overname van het Zweedse IT-bedrijf Sync Mediacom werkt Beaufort aan een integratie van die verschillende activiteiten. De groep ontwikkelde al een softwarepakket om een (beperkte) selectie te houden tussen kandidaten die reageren op een jobadvertentie op het Internet. Ook bedrijfsopleidingen kunnen via het Net worden verstrekt. In Zweden is de groep, via het bedrijf Inovit, de grootste content provider op het Internet voor een waaier van human resources-diensten.

,,Dat geeft niet alleen de mogelijkheid om onze klantenlijst uit te breiden, maar ook om aan onze bestaande klanten veel meer diensten aan te bieden. Als we totnogtoe in België vooral werkten met de financiële departementen van grote bedrijven, kunnen we nu bijvoorbeeld met ons opleidingspakketten naar de personeelsafdelingen stappen, zonder overal gespecialiseerde ploegen ter plaatse te hebben.''

Beaufort zal het boekjaar dat eindigt per 31 maart afsluiten met een omzet van meer dan 8 miljoen euro (320 miljoen fr.) en met 1,2 miljoen euro (48 miljoen fr.) winst. De groep telt 100 werknemers. Het afgelopen jaar behoorde het aandeel tot de 10 grootste stijgers op de Londense junior-markt, de beurskapitalisatie steeg in die periode van 8 miljoen naar 64 miljoen euro.