HASSELT -- Het gerecht onderzoekt een facturenzwendel bij het Hasselts bedrijf voor informaticatoepassingen Cegeka. De fraude zou zijn opgezet door afgevaardigd-bestuurder K. en zijn boekhouder J. Het onderzoek komt er na een klacht van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI). Cegeka kreeg in 1998 al een bijkomende aanslag met een boete van 150 miljoen frank.

Toen het bedrijf zonder verpinken betaalde, rees bij het parket in Hasselt het vermoeden dat de fiscale fraude veel groter is. De GP en BOB doorzochten maandag Cegeka in Hasselt, een (leeg) bijkantoor in Antwerpen, de woningen en kantoren van de afgevaardigd-bestuurder en zijn boekhouder in Beringen.

Procureur Marc Rubens: ,,Cegeka had facturen opgenomen zonder de reële tegenprestaties daarvan te kunnen aantonen.'' Het gerecht vermoedt dat bestuurder K. een fictieve facturatiestroom opzette, zonder dat daar effectieve prestaties tegenoverstaan. Er loopt een onderzoek naar een geldstroom naar buitenlandse belastingparadijzen, onder meer Aruba.

Hendrik Bergmans, algemeen directeur van Cegeka, reageert verrast: ,,Eerst dwingt de BBI ons tot een akkoord, met het dreigement naar het gerecht te stappen. Nadat we de zaak met de fiscus regelen, volgt er nog een onderzoek. Bovendien is Cegeka niet rechtstreeks betrokken. Het gaat hier om de privé-managementvennootschap van onze bestuurder en zijn privé-raadsman, die niet meer de boekhouder van Cegeka is.''

Cegeka is in 1988 opgericht door de Kempense Steenkoolmijnen, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen en het Amerikaanse CSC.

Cegeka kreeg als één van de eerste investeringssteun van de Limburgse Reconversiemaatschappij. In het softwarebedrijf werken 220 mensen.