BRUSSEL -- De Franse nutsgroep Suez Lyonnaise des Eaux zet een verdere stap in de transformatie tot een multinutsgroep met een investering en een desinvestering.

Suez-Lyonnaise verkoopt het resterend belang van dertig procent in de Banque Sofinco aan Crédit Agricole, zoals in april 1998 was afgesproken. De verkoop levert Suez-Lyonnaise 3,2 miljard F.fr. (19,5 miljard fr.) en een meerwaarde van 1,8 miljard F.fr. (10,8 miljard frank).

Met de verkoop is de terugtrekking van Suez-Lyonnaise uit de financiële sector nagenoeg voltooid. De Franse nutsgroep heeft nog wel een participatie van twintig procent in Fortis België. Maar daarvoor wordt ook een oplossing gezocht, in overleg met het management van Fortis België en meer bepaald voorzitter Maurice Lippens.

Suez-Lyonnaise profileert zich als een nutsgroep actief in energie, water, afvalverwerking en communicatie. De poot energie, uitgebouwd rond het Belgische Tractebel, wordt versterkt door het ,,vriendelijke'' overnamebod dat Suez-Lyonnaise via haar filiaal Elyo uitbrengt op de Amerikaanse energiegroep Trigen. Trigen is gespecialiseerd in de cogeneratie van elektriciteit, warmte en koeling voor steden en industriële sites en is actief in twintig staten in de VS.

De Franse nutsgroep bezat al een meerderheidsbelang van 53 procent in Trigen, maar brengt een openbaar overnamebod uit op de rest van de aandelen, tegen de prijs van 23,5 dollar per aandeel. De raad van bestuur van Trigen heeft het overnamebod aanvaard.

In november had de raad van bestuur van Trigen een ander overnamebod van Suez-Lyonnaise afgewezen met het argument dat de voorgestelde prijs te laag was. Suez bood toen 22 dollar per aandeel. Na de afwijzing had Suez-Lyonnaise zijn bod teruggetrokken. Trigen staat genoteerd op de beurs van Wall Street.

Als de overname succesvol is, krijgt Trigen onderdak bij Tractebel, dat de enige energiepool is van de groep Suez-Lyonnaise. Tractebel heeft zelf overigens al belangrijke activiteiten in de Verenigde Staten.

Thomas Casten, stichter en afgevaardigd bestuurder van Trigen, stapt op. Hij wordt opgevolgd door algemeen directeur Richard Kessel. Christine Morin-Postel, afgevaardigd bestuurder van de Generale Maatschappij, wordt voorzitter van de raad van bestuur van Trigen. Dat is echter geen voltijdse functie.