BRUSSEL -- UUNet, een van de grootste internettoegangsverschaffers in ons land, stapt uit de consumentenmarkt. UUNet verkoopt zijn consumentenabonnementen door aan World Online, het internetbedrijf van Nederlandse origine dat zich agressief wil positioneren op de Belgische internetmarkt. Het akkoord geldt alleen voor België.

Door het akkoord, waarvan de prijs niet werd bekendgemaakt, zegt World Online de nummer twee (na Belgacom Skynet) te worden op de markt van Belgische internetaanbieders met 150.000 klanten. Hoeveel klanten er precies van UUNet komen, wilden beide partijen niet kwijt. World Online is nog maar sinds september 1998 in ons land actief als internetaanbieder.

Het Nederlandse bedrijf, met de familie Sandoz als referentieaandeelhouder, plant een beursgang in het tweede kwartaal van dit jaar om de Europese expansieplannen te financieren. World Online is nu al aanwezig in 15 Europese landen en in Zuid-Afrika.

,,World Online gaat meer doen dan internettoegang aanbieden'', zegt Salvator Vella, algemeen directeur van World Online België. ,,Door de overname van UUNet's village -klanten hebben we een kritische massa waardoor we een portaalsite met journalistieke inslag kunnen uitbouwen, samen met een forum voor elektronische handel. We willen van internetbedrijf evolueren tot een internet-mediabedrijf.''

Volgens Vella zitten in de nieuwe klantenportefeuille ongeveer de helft gratis abonnementen en de helft betalende abonnees. UUNet was totnogtoe een van de weinige aanbieders die zelf geen gratis internettoegang aanboden. Het bedrijf is wel de infrastructuurleverancier van VT4.net en de vrije internettoegang van pc-bouwer Packard Bell. Via World Online zullen de UUNet-abonnees nu wel kunnen overschakelen op een gratis abonnement. Voor UUNet past de verkoop in de strategie om zich te profileren als infrastructuurbedrijf voor het Internet, zegt Marc Van Aken, algemeen directeur van UUNet België. UUNet blijft wel zelf de portefeuille bedrijven-klanten beheren en zal zich daar nu volledig kunnen op toespitsen. De abonnees van UUNet die nu zullen overgaan naar World Online, kunnen wel hun e-mailadres (village.uunet.be) behouden. Het internetverkeer zal ook voort verlopen via het netwerk van UUNet en het moederbedrijf MCIWorldcom, dat een van de snelste netwerken ter wereld heeft.