telenet
© Paul Bolsius

BRUSSEL -- France Télécom zal maar één bod uitbrengen op Telenet, zegt John Cordier, voorzitter van France Télécom-dochter Mobistar. Volgens een bericht van de Financieel Economische Tijd zou nochtans de Amerikaanse kabelgroep NTL een bod van 200 miljard frank voorbereiden op Telenet, naast een bod van Mobistar. In beide maatschappijen is France Télécom de belangrijkste aandeelhouder. ,,We zullen onderling moeten uitmaken wie een bod uitbrengt'', zegt Cordier.

Zowel de vertegenwoordigers van de kabelintercommunales als de voorzitter van de raad van bestuur van Telenet beklemtoonden gisteren dat er geen officieel bod van NTL was.

,,We hebben vroeger nog gepraat met NTL, maar dat was vrijblijvend. Tot op vandaag hebben noch het management, noch de raad van bestuur, noch onze zakenbank een bod van NTL binnengekregen'', zei Gerard Van Acker, voorzitter van Telenet, gisteren. De enige biedingen waarover volgens Van Acker totnogtoe wordt gesproken, zijn die van de Nederlandse kabelmaatschappijen Essent en UPC en het bod van British Telecom.

NTL zelf wou geen commentaar kwijt over Telenet. NTL is een kabelmaatschappij in Amerika die ook in Europa uitbreiding zoekt. France Télécom is met ruim een kwart van de aandelen de belangrijkste aandeelhouder.

Maar ook vanuit de Belgische poot van France Télécom is er nog altijd de wil om een bod uit te brengen op Telenet. Dat zou volgens John Cordier evenwel niet gebeuren via de gsm-dochter Mobistar, maar via het onlangs opgerichte zusterbedrijf Infostar, dat de vaste telefonieactiviteiten beheert. Infostar is voor 75 procent in handen van France Télécom, de Cordier-groep Telinfo heeft de rest van de aandelen.

De zoektocht van Telenet naar een financiële partner is al sinds midden vorig jaar aan de gang. De Amerikaanse aandeelhouder MediaOne wou sinds de overname van AT&T uit Telenet stappen. Oorspronkelijk was dan ook alleen de 25 %-participatie van MediaOne in Telenet te koop. De zakenbank Dresdner Kleinwort Benson stelde uit het ,,tiental'' biedingen uit binnen- en buitenland een shortlist op met drie kandidaten (UPC, Essent en British Telecom) en één ,,reservekandidaat'': de groep France Télécom-Mobistar. NTL werd toen niet geselecteerd op de shortlist.

,,Maar een verkoop van heel Telenet of een inbreng van de kabel verandert heel het verhaal'', zegt John Cordier. ,,Een loutere verkoop van de 25 %-participatie in Telenet zou het geheel misschien moeilijk bestuurbaar maken met vier evenwichtige aandeelhouders. Omdat er almaar meer convergentie is tussen Internet en televisie, wordt het zeer belangrijk dat beide ter beschikking moeten komen van de operator. Infostar is duidelijk voorstander om een bod te doen op het geheel. Ik heb vandaag nog aan minister Van Mechelen gezegd dat wij geïnteresseerd blijven.''

Of het bod van NTL er ook effectief komt, is dan ook niet zeker. ,,We gaan eerst bij France Télécom onderling overleggen wie het best geschikt is om een bod uit te brengen'', zegt Cordier.

Hoewel de meeste biedingen op Telenet nu slaan op een volledige verkoop van het bedrijf én een integratie van de Vlaamse kabelnetten, lijkt dit scenario moeilijk haalbaar. Met name Interelektra, de Limburgse kabelintercommunale, zegt alvast geen verkoper te zijn van haar kabelnet.

Steve Stevaert, de vroegere Interelektra-voorzitter en minister van Energie in de Vlaamse regering: ,,Ik wil de intercommunales aansporen om het eigen net te behouden. Vlaanderen moet zijn eigen glasvezel behouden, de diensten erop kunnen worden geprivatiseerd. Maar het zijn de steden en gemeenten, de eigenaars van de intercommunales, die daarin de beslissende stem hebben.''

Telenet is nu in handen van de zestien kabelintercommunales, de Gimv en een financieel consortium.

De beurskoers van de Gimv vaarde gisteren alvast goed bij de speculaties over een nieuw bod van 200 miljard frank: de koers steeg met 12 procent.