FRANKFORT (reuters) -- De Nederlandse elektronicagigant Philips werkt mee aan een megaproject om microchips in te bouwen in de eurobiljetten. Die zouden daardoor veel moeilijker te vervalsen zijn. Dat beweren althans bronnen in de elektronicasector. Ook het Duitse Infineon zou bij het project betrokken zijn.

,,Philips kreeg het verzoek een voorstel te formuleren voor de Europese Centrale Bank. Het zou gaan om de meest uitgebreide toepassing van smart card -technologie ooit'', aldus de bron.

De ECB had niet onmiddellijk commentaar op die berichten. Woordvoerders van Philips en Infineon zegden dat er eerder al onderzoek gebeurd was naar het gebruik van chiptechnologie in bankbiljetten, maar weigerden verder ook commentaar te geven. ,,Het feit dat de ECB erover denkt chips in biljetten te verwerken, is op zich niet nieuw'', was het enige dat woordvoerder Jeremy Cohen van Philips wilde lossen. De woordvoerster van Infineon antwoordde in gelijkaardige termen.

In de huidige eurobiljetten zitten veiligheidselementen zoals een watermerk, veiligheidsdraden en hologrammen om valsemunters af te schrikken. Het inbouwen van chips gaat nog een stap verder, maar is volgens kenners doenbaar.