De eurowet met de sancties voor wie nu al met eurogeld betaalt, staat volgens Joannes Thuy, woordvoerder van minister van Justitie Marc Verwilghen, vandaag, 12 dagen voor de invoering, in het Staatsblad.

Wie betaalt met zijn euromuntstukken, riskeert vanaf vandaag een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en/of een boete van 5.200 tot 200.000 frank. Bovendien wordt het geld waarmee betaald werd, in beslag genomen. Allicht zal het zo'n vaart niet lopen.

Diezelfde wet bepaalt onder meer ook dat de Belgische frank op 1 maart niet langer wettig betaalmiddel is en dat de winterkoopjes verschoven worden naar 19 januari.

Zaterdag verschijnt het koninklijk besluit (kb) waarin de bedragen van de verkeersboetes omgezet worden in euro. Gisteren was er enige beroering omdat een kb in het Staatsblad bepaalde dat vanaf 1 januari enkel de boetezegels in euro nog gebruikt mogen worden. Dat kb voorziet een boetezegel van 25 euro, terwijl de wettelijke verkeersboete voor kleine verkeersovertredingen nog altijd 1.000 frank bedraagt. Wie een boetezegel van 25 euro zou gebruiken, zou dan acht frank te veel betalen. Volgens Thuy gaat het om een storm in een glas water, want de verkeersboete van 1.000 frank wordt er in het nieuwe kb een van 25 euro.