BRUSSEL -- Een steekproef bij de provinciehoofdsteden leert dat het gros van de parkeerautomaten pas midden januari euromunten zal aanvaarden.

Toch blijft het interessant voor wie een parkeerplaatsje zoekt om de eerste weken van januari nog wat Belgische muntstukken op zak te hebben.

Geen enkele stad werkt met een dubbelsysteem waarbij zowel met Belgische frank als euro kan betaald worden. De meeste automaten aanvaarden ook proton.

Behalve in Antwerpen, ontsnapt wie geen gepast geld op zak heeft niet aan een parkeerboete.

  • De 536 ANTWERPSE parkeerautomaten worden vanaf 1 januari geleidelijk euroklaar gemaakt. Op vrijdag 4 januari zullen de 107 automaten in het centrum aangepast worden. De andere automaten worden omgeschakeld tegen de derde week van januari.
  • Wie parkeert aan een automaat die nog niet aangepast is en geen franken meer op zak heeft, wordt niet beboet. De controles in de zones waar de automaten al euromunten slikken, worden daarentegen opgedreven.

  • In BRUGGE gebeurt de omschakeling van de 80 parkeerautomaten in de eerste dagen van januari. Alle voorbereidingen zijn getroffen, maar de software in de automaten moet manueel aangepast worden.
  • In GENT moeten alle 680 parkeerautomaten op 18 januari klaar zijn voor de euro. Gent zou de omschakeling automatisch op 1 januari kunnen doorvoeren, maar wil elke automaat afzonderlijk bezoeken om te controleren het eurosysteem perfect werkt en om het tarievenbord te vervangen.
  • In HASSELT zullen alle parkeerautomaten midden januari alleen nog maar euro's slikken. Tot dan kunt u in de hoofdstad van Limburg alleen in Belgische frank betalen.
  • Alle 140 LEUVENSE parkeerautomaten worden op 1 januari automatisch overgeschakeld naar de euro. Van dan af is het niet meer mogelijk om met franken te betalen.