WASHINGTON (bloomberg) -- Hewlett-Packard heeft gisteren Walter Hewlett, lid van de raad van bestuur, openlijk bekritiseerd. Het bedrijf daagt hem uit een beter plan voor te leggen. Walter Hewlett verzet zich tegen de fusie van HP en Compaq.

Walter Hewlett voert een forse oppositiebeweging tegen het geplande overnamebod op Compaq voor 22,2 miljard dollar. ,,Zijn verzet tegen de fusie is gebaseerd op een statische en enge kijk op HP en op de hele industrie'', stelden HP-topvrouw Carly Fiorina en Compaq-gedelegeerd bestuurder Michael Capellas in een brief aan de aandeelhouders. Die brief werd openbaar gemaakt op een hoorzitting bij de Securities en Exchange Commission, de beurstoezichthouder.

Walter Hewlett is de zoon van medestichter William Hewlett. Hij zoekt gelijkgezinden bij andere investeerders en beleggers in HP om de fusie te boycotten. Hij zegt dat de overname van Compaq HP te afhankelijk zal maken van de pc-industrie, met een lage marge. Het bedrijf antwoordt hem dat hij veranderingen in de markt verkeerd inschat en dat de combinatie van de twee bedrijven aantrekkelijk is. Hewlett ,,ontkent selectief de synergieën van deze transactie, beroept zich op foute financiële vooronderstellingen en analyses, en biedt geen alternatieven aan om HP's uitdagingen en opportuniteiten de baas te kunnen'', aldus Fiorina en Capellas in hun brief.

Walter Hewlett staat niet alleen in zijn verzet. Onlangs maakten de nazaten van de Packard-familie bekend dat ze zullen stemmen tegen de deal. De families hebben samen ongeveer 18 procent van de HP-aandelen in handen.