BRUSSEL -- Het vertrouwen van de Belgische consumenten in de economische ontwikkeling is in december gestegen. Het is de eerste duidelijke verbetering sinds begin dit jaar.

Dat blijkt uit een enquête van de Nationale Bank. De indicator van het consumentenvertrouwen klom deze maand van -18 naar -8 punten. In december vorig jaar stond de barometer nog op +15 punten. Maar sindsdien ging het almaar omlaag, op een kleine verbetering in juni na. Vooral in september en oktober was een drastische verslechtering opgetreden.

De consumenten zijn in december vooral optimistischer geworden over de economische vooruitzichten voor België voor de komende twaalf maanden en over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Wat hun eigen financiële situatie betreft, bleef hun oordeel nagenoeg ongewijzigd.

De verbetering van het consumentenvertrouwen kan een aanduiding vormen dat het dieptepunt van de economische recessie achter de rug is. Vorige maand bleek ook al dat de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank, die het vertrouwen van de ondernemers weergeeft, in oktober een beetje was opgeveerd. Ook dat kan wijzen op een kentering.


Verenigde Staten
Ook de index van de vooruitlopende indicatoren, de barometer van de Amerikaanse economie, is er in november op vooruitgaan, voor de tweede maand op rij. De index klom met 0,5 procent, na een sprongetje met 0,1 procent in oktober. Zes van de tien deelindicatoren gingen vooruit. De verbetering van de barometer kan een signaal zijn dat de economische groei in de Verenigde Staten vanaf midden volgend jaar opnieuw zal aantrekken.