BRUSSEL -- Behalve Abby Cohen (DS 17 december) heeft beleggend Amerika nog een tweede vrouwelijke beursgoeroe: Mary G. Meeker. Deze 39-jarige analiste volgt voor het beurshuis Morgan Stanley Dean Witter de sexy sector van de internetaandelen.

Mary Meeker was de eerste die het reusachtige potentieel inzag van de internetaandelen. In 1995 gaf zij bijvoorbeeld een sterk koopadvies voor het bedrijf Netscape en zelf was zij een van de gelukkigen die aandelen American Online kocht voor amper twee dollar. Tegenwoordig is dat aandeel zo'n tachtig dollar waard.. na enkele splitsingen.

Meeker is afkomstig van de Amerikaanse staat Indiana en behaalde een MBA aan de universiteit van Cornell. Ze begon haar carrière als junior research analiste bij Goldman Sachs, maar stapte in 1991 over naar Morgan Stanley. Daar specialiseerde zij zich in internetaandelen. Zij schreef onder meer het boek The Internet Report.

Haar invloed is niet te onderschatten. In april dit jaar verklaarde ze in een interview met de New Yorker dat de technologieaandelen op een correctie afstevenden. Omdat beleggers gelijkenissen met kuddedieren vertonen, kreeg Meeker snel gelijk. Toen ze de maand daarop investeerders het aandeel America Online aanbeval, kreeg het bedrijf meteen zes miljard marktkapitalisatie erbij.

Zij selecteert vooral de grote namen in de internetwereld. Haar motto is 'koop de nummer een in een segment of hooguit de nummer twee'. Het is dan ook niet te verwonderen dat haar lijst favorieten wordt aangevoerd door Cisco, American Online en eBay.