NEW YORK (reuters) -- Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft Jeff Bezos, de jonge stichter van de internetboekhandel Amazon.com, uitgeroepen tot man van het jaar. Volgens Time draagt zijn visie bij tot de revolutie die het Internet kan teweeg brengen in onze koopgewoonten.

,,Bezos veranderde niet alleen de manier waarop we zaken doen, maar effende ook het pad voor de toekomst. Elektronische handel bestaat al 4 á 5 jaar, maar pas dit jaar kunnen we stellen dat ze ons allen raakt'', zei manager Walter Isaacson van Time als rechtvaardiging voor de keuze van Bezos.

De 35-jarige Bezos reageerde verheugd. ,,Het is een ongelofelijke eer voor mij. Het Internet kan het leven verbeteren. Ik ben blij betrokken te zijn bij deze tijd van snelle en verbazende veranderingen.''

Bezos startte Amazon.com in juli 1995 vanuit een bescheiden huurhuis in Bellevue, voorstad van Seattle. Geheel in de lijn van de Amerikaanse succesverhalen toverde hij zijn garage om tot werkplaats/opslagplaats en begon met drie Sun werkstations.

Vier jaar later telt Amazon.com 13,1 miljoen klanten en staat het aan de top voor on line verkopen. De totale waarde van on line verkopen zal dit jaar allicht oplopen tot 8 miljard dollar, tegen 3 miljard vorig jaar. Ondanks die explosieve groei moet Bezos wel afrekenen met kritiek van analisten uit Wall Street, die zich afvragen of de ambitieuze expensieplannen wel ooit geld zullen opleveren.

Voorlopig hebben de beleggers er alle vertrouwen in en profiteert Amazon.com mee van de algemene internethype op de beurzen. Bij de beursintroductie twee jaar terug noteerde Amazon.com 18 dollar per aandeel. Vrijdagavond sloot het aandeel, dat al drie keer werd gesplitst, op 94 dollar.

Bezos is de vierde jongste Man van het Jaar sinds Time de traditie startte in 1927. In dat jaar werd de 25-jarige Charles Lindbergh, die als eerste non-stop van de VS naar het Europese vasteland had gevlogen, Man van het Jaar. In 1952 kreeg de 26-jarige Elisabeth, pas koningin van het Verenigd Koninkrijk geworden, de titel en in 1963 viel de eer te beurt aan de toen 34-jarige zwarte mensenrechtenactivist Martin Luther King.

Deze week maakt het magazine ook zijn Man van de Eeuw bekend.