BRUSSEL -- De Franse bank Crédit Mutuel de Nord wordt de nieuwe eigenaar van het Beroepskrediet. De overheid onderhandelde al sinds de zomer met de Fransen.

Vandaag wordt de verkoopovereenkomst ondertekend, meldde dit weekend De Financieel-Economische Tijd. Een overnameprijs wilde het kabinet van Rik Daems, de minister verantwoordelijk voor de privatiseringen, niet bekendmaken.

Groot zal de opbrengst voor de overheid, die via de Federale Participatiemaatschappij 74,03 procent van de aandelen van het Beroepskrediet bezit, allicht niet zijn. Eerdere pogingen tot privatisering onder de regering-Dehaene mislukten wegens de penibele financiële situatie van de instelling.

Dankzij een omvangrijk herstructureringsprogramma klom het Beroepskrediet vorig jaar uit de rode cijfers. De bank besliste haar activiteiten te concentreren, de kosten drastisch te verminderen en de loonlasten samen te drukken. Er vloeiden 111 van de 274 werknemers af. In 1998 realiseerde het Beroepskrediet een nettowinst van 99,6 miljoen frank, vooral dankzij aanzienlijke meerwaarden. Het jaar voordien leed de bank nog 768,6 miljoen frank verlies.

Met de verkoop van het Beroepskrediet rondt Daems een eerste, relatief klein dossier af. In een interview met deze krant (DS 11 september) had de minister voor het jaareinde ook nog duidelijkheid beloofd over Belgacom, Sabena en het Centraal Bureau voor Hypothecair Krediet (CBHK). Wat te ambitieus, bleek later.

Daems liet eerder deze maand al weten wat te wachten met Belgacom. Het gaat dan ook om een belangrijke operatie, die volgens schattingen de overheid 150 tot 200 miljard frank kan opleveren. Eerst wil hij een oplossing voor Sabena, dat nu nog voor 50,5 procent in handen van de overheid is. Het moeilijkste dossier wordt ongetwijfeld het CBHK, dat voor 140 miljard fr. aan woonkredieten met staatswaarborg heeft uitstaan.