STOCHOLM (reuters) -- De Zweeds-Amerikaanse geneesmiddelenproducent Pharmacia & Upjohn en zijn Amerikaanse sectorgenoot Monsanto hebben het afgelopen weekend gesproken over een mogelijke fusie. Vandaag zouden beide groepen hierover een verklaring verspreiden, meldde zaterdag een Zweedse krant. Beide groepen wilden geen commentaar geven op het bericht.

,,Topverantwoordelijken van beide groepen kwamen bijeen in Londen, voor bijzonder intense gesprekken'', aldus de Dagens Industri . Rolf Gulliksen van het communicatiedepartement van Pharmacia & Upjohn deed het bericht af met de mededeling ,,nooit commentaar te geven op speculaties en geruchten''.

Als de fusie doorgaat, is het de zoveelste herschikking in de farmaciesector in erg korte tijd. De Amerikaanse concerns Pfizer en American Home Products zijn sinds vorige maand verwikkeld in een juridisch gevecht rond de overname van Warner-Lambert. AHP en Warner-Lambert hadden begin november een akkoord over een fusie, maar Pfizer lanceerde meteen een tegenbod.

Een fusie tussen AHP en Warner-Lambert, onder de naam AmericanLambert, zou de grootste farma- en gezondheidsproductengroep ter wereld vormen. AmericanWarner zou een omzet hebben van bijna 26 miljard dollar (1.000 miljard frank), een beurskapitalisatie (aantal aandelen vermenigvuldigd met de koers) van 145 miljard dollar (5.580 miljard frank) en 94.000 werknemers. Voorlopig blijft het wachten op een uitspraak van de rechter.

Begin deze maand meldden het Zwitserse Novartis en het Zweeds-Engelse AstraZeneca dat ze hun agrochemie samenbrengen in een nieuw bedrijf, dat Syngenta ging heten. Dat leek mede ingegeven uit zelfverdediging. Samen met het Amerikaanse Monsanto werden hun agrochemiedivisies gerangschikt bij de overnameprooien, terwijl chemiereuzen als Bayer, BASF en DuPont als jagers worden genoemd.

Ook met die fusie ontstond een wereldleider in de branche. Analisten schatten dat Syngenta een kwart van de wereldmarkt van agrochemie in handen krijgt. De groep is eerste speler voor landbouwchemicaliën en derde in de rangschikking van de plantenzadenproducenten. Voordien was er al speculatie geweest over een samengaan tussen Novartis en Monsanto.

Wellicht kan Monsanto nu toch worden opgenomen in de concentratiebeweging, indien de gesprekken met Pharmacia & Upjohn goed verlopen. Monsanto ligt al geruime tijd onder schot van boeren en milieu-activisten, die proberen een einde te maken aan de productie van genetisch gemanipuleerde gewassen. Een fusie tussen beide groepen zou een concern creëren met een omzet van 15,5 miljard dollar (625 miljard fr.) en een marktkapitalisatie van 53,21 miljard dollar (2.146 miljard fr.).