De Deense groep ISS, het grootste schoonmaakbedrijf ter wereld, heeft in het derde kwartaal een winstdaling doorgeslikt van 24 procent tot 116 miljoen kronen (16 miljoen euro). Die cijfers waren een pak slechter dan de analistenverwachtingen van zo'n 145 miljoen kronen. Bovendien werd ook de verwachte omzetgroei voor het hele jaar bijgesteld van 11 tot 9 procent. In het derde kwartaal bedroeg de groei 8,1 procent, tot 9,5 miljard kronen (1,3 miljard euro).

Geen wonder dat de beleggers gisteren eventjes schrokken. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers dook het aandeel bijna negen procent omlaag. Later op de dag kon het zich evenwel herpakken. De beleggers lieten zich overtuigen door de belofte van het bedrijf dat alle aandacht zal gaan naar het op peil houden, en zelfs het opdrijven, van de winstmarge. Die marge bedroeg in het voorbije kwartaal een comfortabele 6,1 procent, tegenover 5,5 procent een jaar eerder.

ISS is daarvoor bezig met een grote schoonmaak in eigen rangen. Het bedrijf ontpopte zich de voorbije jaren tot één van 's werelds actiefste overnemers -- in 2000 slokte het liefst 53 sectorgenoten op -- maar neemt nu een pauze in acht om zijn klantenbestand door te lichten. Alle contracten van de nieuwe filialen die niet voldoen aan de rendabiliteitsnormen, moeten eruit gefilterd worden. ISS probeert daarnaast een koper te vinden voor zijn filiaal dat gespecialiseerd is in de schoonmaak van vliegtuigen. Die dochter verliest geld sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001.

De overnames uit het verleden laten ook rechtstreekse sporen na in de resultatenrekening. De afschrijving van de goodwill (het verschil tussen de waarde van een bedrijf en wat er werkelijk voor betaald werd) beliep in het derde kwartaal 203 miljoen kronen, tegenover 137 miljoen een jaar eerder.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.