©hol
BRUSSEL -- De voormalige Barco-topman Hugo Vandamme wordt executive voorzitter van de bioscoopgroep Kinepolis. Vandamme wordt er de facto een neutrale scheidsrechter tussen de twee grote familietakken Bert en Claeys. Vandamme trad eerder toe als onafhankelijk bestuurder.

Hugo Vandamme werd in mei al benoemd tot onafhankelijk bestuurder van de Kinepolis Groep. Als executive voorzitter krijgt zijn mandaat een belangrijke verdieping. Hij komt boven de twee gedelegeerd bestuurders te staan, Florent Gijbels en Joost Bert, en wordt de arbiter van beide familietakken.

,,Net zoals in alle goede families, is het niet onverstandig een neutrale scheidsrechter te hebben'', zei een waarnemer gisteren. Als dat al het geval is bij alle goede families, geldt dat zeker bij de groep Kinepolis. De juridische fusie van de groep Kinepolis dateert pas van december 1997 toen de families Bert en Claeys hun bioscoopbelangen bundelden.

De familie Bert woog bij de fusie economisch het zwaarst. Karakterieel stelde vader Albert Bert zich meer op als een verzoener, terwijl zijn schoonzus Marie-Rose Claeys zich meer profileerde als ambitieuze zakenvrouw.

Bij de beursgang in 1998 besloten Albert Bert en Marie-Rose Claeys de fakkel door te geven aan de volgende generatie (Joost Bert en Florent Gijbels), alhoewel het duidelijk was dat Marie-Rose Claeys graag nog actief was doorgegaan.

Na het onverwacht overlijden van Albert Bert in mei van dit jaar, werd zijn vrouw, Marie-Suzanne Vereecke, co-voorzitster van de raad van bestuur naast haar zuster Marie-Rose Claeys-Vereecke. In de nieuwe taakverdeling, die gisteren bekendgemaakt werd, blijft Marie-Rose Claeys co-voorzitster, maar haar zuster verdwijnt uit het beeld zodat gebroken wordt met de traditie dat elke familietak naast een gedelegeerd bestuurder ook een voorzitter levert.

Hugo Vandamme wordt executive voorzitter en neutrale ,,coach'' van de twee familietakken. Vandamme krijgt geen permanent bureau bij Kinepolis maar past zijn tijdsbesteding aan in functie van de noodwendigheden. Verwacht wordt dat het om hooguit één dag per week gaat.

Vandamme kent de bioscoopwereld vanuit zijn functie van gedelegeerd bestuurder bij Barco, actief in de markt van digitale cinema. Hij staat los van beide families. Vandamme is ook voorzitter van het Vlaams Radio Orkest en van uitgever Roularta, is vice-voorzitter van Barco en commissaris bij Sara Lee International. Hij speelde onlangs ook een belangrijke rol bij het aantrekken van sponsors voor Kanaal Z.

Met de keuze voor een onafhankelijk voorzitter bewandelt Kinepolis dezelfde weg als Carestel, waar eerder dit jaar de 78-jarige voorzitter Jean Van Milders de fakkel doorgaf aan Michel Van Hemele. Zijn zoon Luc Van Milders blijft deel uitmaken van het dagelijks management.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in