CONTINENTAL: Wil vestiging Herstal sluiten - UMICORE: Solidariteitsbetoging


CONTINENTAL: Wil vestiging Herstal sluiten
De directie van bandenfabrikant Continental heeft donderdagochtend tijdens een buitengewone ondernemingsraad de intentie aangekondigd om de laatst overgebleven afdelingen in Herstal te sluiten. Het gaat om de rubbermenging en de montage van banden voor personenwagens, de afdelingen die de herstructurering in juni vorig jaar overleefden. Er werken nog 94 personeelsleden.

In maart volgend jaar zou de site definitief dichtgaan, tenzij er nog een overnemer opduikt. Glanztoff, een Oostenrijkse groep, toonde interesse voor de rubbermenging, maar engageerde zich niet voor de banen. Glanztoff is bereid om 8,5 miljoen euro te investeren in de modernisering van de infrastructuur, beweert de directie.


UMICORE: Solidariteitsbetoging
Zowat 450 personeelsleden van Umicore hebben gisteren op vraag van het gemeenschappelijk vakbondsfront een solidariteitsbetoging gehouden door de straten van Hoboken. Zij nemen het niet dat een afgevaardigde van de socialistische vakbond door de directie bij de arbeidsrechtbank is voorgedragen voor onmiddellijk ontslag na een incident eind augustus.

,,Een misverstand, niet meer'', klasseert secretaris Rik Desmet van ABVV-Metaal de feiten die aan de basis liggen van het syndicaal pijnpunt. ,,Op 23 augustus heeft een werknemer de opdracht gekregen om in de afdeling Edele Metalen een kuip te poetsen. Het reglement zegt dat de werknemer voor dat soort klus een rubberen overall moet aantrekken. Dat is blijkbaar niet gebeurd. Vergeten, zeggen zowel de werknemer als de toezichter. Het bedrijf eist het ontslag van de afgevaardigde om dringende redenen.''

ACV Metaal en ACLVB steunen de actie van hun socialistische collega's. ,,Want het syndicaal overleg bij Umicore gaat moeilijk. Wat vandaag een ABVV'er overkomt, kan morgen met een van onze mensen gebeuren.''

Vandaag houdt de rechter een consultatieronde.