China Airlines (CAL), de vliegtuigmaatschappij van Taiwan, neemt negentien Belgische piloten in dienst voor zijn Airbus A340. In 2003 volgen er nog zo'n 80 aanwervingen, mogelijk zitten daar ook Belgen bij.

,,CAL beleeft een stevige groei en wanneer de markt naar de Volksrepubliek China opengaat zal het pas echt in de lift zitten,'' meent Garth Martin, de Canadese general manager.

De vloot bestaat uit 53 toestellen. Er werken 9.500 mensen van wie 850 piloten. Een vijfde van hen is buitenlander omdat Taiwan zelf geen pilotenschool heeft. CAL vliegt in Europa op Rome, Amsterdam en Frankfort. Alleen vrachtvluchten landen ook op Zaventem.

Om de Belgische kandidaten te vinden deed CAL een beroep op de pilotenvereniging BeCA. ,,Niet dat wij een arbeidsbureau willen worden maar we waren best geplaatst om de twee partijen -- werkgever en werknemer -- bij elkaar te brengen'', zegt Pierre Ghyoot van de BeCA.

Sinds de faillissementen van Constellation, City Bird en vooral Sabena zoeken nog 400Belgische piloten naar (vast) werk. Van een deel van hen loopt een tijdelijk contract af.

Degenen die hun geluk in het buitenland gingen beproeven kwamen terecht in Groot-Brittannië, Italië, Portugal, Singapore, Vietnam, Mauritius, Australië en nu dus ook Taiwan.