© mhb
BRUSSEL -- Leo Claeys trekt zich op 1 oktober terug uit de dagelijkse leiding van de mediagroep Roularta. Claeys is de schoonbroer van gedelegeerd bestuurder Rik De Nolf en een belangrijke aandeelhouder van de groep.

Voor het vertrek van Leo Claeys (55), die ondervoorzitter was van het directiecomité, wordt geen specifieke reden gegeven. ,,Leo Claeys wil zich meer gaan bezighouden met de andere activiteiten die hij de jongste jaren heeft opgestart'', zegt Rik De Nolf. Leo Claeys is gehuwd met een zus van Rik De Nolf. Rik De Nolf is op zijn beurt gehuwd met een zus van Leo Claeys.

Binnen Roularta hield Claeys zich vooral bezig met de drukkerij-activiteiten. Hij was ook voorzitter van Mercator Printing Group, de drukkerij-joint venture van Roularta, Concentra en Mercator. Die joint venture was niet erg succesvol en wordt daarom nu opgedoekt. Dat drukkerij-avontuur kostte Roularta een flinke duit. Maar Rik De Nolf spreekt tegen dat Leo Claeys daar verantwoordelijk voor wordt gesteld en daarom zou moeten vertrekken. Hij ontkent ook ten stelligste dat onenigheid tussen de familiale aandeelhouders van Roularta aan de basis zou liggen van het vertrek.

Driekwart van het kapitaal van Roularta is in handen van de families De Nolf en Claeys. Die hebben hun belangen gegroepeerd in een Nederlandse stichting. In die stichting heeft de familie De Nolf een gewicht van 75 procent, de familie Claeys van 25 procent. Volgens Rik De Nolf zijn er noch op korte, noch op langere termijn plannen om de aandeelhoudersverhoudingen te wijzigen.

Leo Claeys blijft overigens ondervoorzitter van de raad van bestuur van Roularta en lid van het auditcomité, het benoemingscomité en het strategisch comité. De voorzitter van de raad van bestuur is sinds mei dit jaar Hugo Vandamme, de voormalige topman van Barco.

Samen met Leo Claeys vertrekt ook algemeen directeur Iwan Bekaert (60) uit het directiecomité van Roularta. Hij gaat met pensioen. Als algemeen directeur wordt Bekaert opgevolgd door Bert Kuypers, die in het voorjaar van PriceWaterhouseCoopers Consulting naar Roularta overstapte.