BRUSSEL -- De grootste nieuwkomer op de Vlaamse elektriciteitsmarkt Sourcepower zit in grote financiële nood. De stroomleverancier zoekt koortsachtig vers geld. André Pictoel van de Vlaamse energieregulator (Vreg) beklemtoont dat de stroombevoorrading van de ruim 70 Vlaamse bedrijven van Sourcepower verzekerd blijft, mocht het bedrijf over de kop gaan. Maar hij erkent dat het een slecht signaal is zo kort voor de vrijmaking van de Vlaamse elektriciteitsmarkt voor de bedrijven.

Volgende week woensdag staat Sourcepower voor de deadline. Op 25 september buigen de aandeelhouders van Sourcepower zich over de toekomst van het bedrijf. Een van hen is de Waalse liberale senator Philippe Bodson. Bodson is voorzitter en met een belang van 20 procent een van de twee grote aandeelhouders van de elektriciteitsleverancier. Dat belang is op basis van de verscheidene kapitaalverhogingen de jongste twee jaar tussen de 310.000 en 450.000 euro waard. Stichter Michel Vercaempst heeft een belang van bijna 80 procent.

Alleen een kapitaalinjectie of een nieuwe investeerder kunnen het bedrijf nog redden, lieten verantwoordelijken van het bedrijf zelf verstaan in gesprekken met de Vreg.

Volgens de laatste cijfers van de Vlaamse regulator levert Sourcepower stroom aan 74 bedrijven in Vlaanderen. Het gaat hoofdzakelijk om kleine en middelgrote bedrijven. Goed voor een volume van ruim 3.700 gigawattuur. Dat vertegenwoordigt een marktaandeel van zo'n 7,4 procent. Daarmee is het de grootste nieuwkomer. Electrabel en Luminus hebben wel een groter marktaandeel maar zijn eigenlijk de afgesplitste verkoopbedrijven van de gemengde en de zuiver intercommunales. Die monopoliseerden tot voor kort de stroomleveringen aan particulieren en kleine en middelgrote bedrijven.

De grootste klant van Sourcepower is de Belgische glasproducent Glaverbel. Het levert stroom aan drie kleine glasveredelingsfabrieken in België en een grote glasfabriek in Frankrijk.

Vreg-voorzitter André Pictoel erkent dat de grote moeilijkheden van Sourcepower op een slecht moment komen. ,,Het is geen goed signaal'', stelt hij. De Vlaamse elektriciteitsmarkt staat voor een belangrijke stap in het proces van de vrijmaking. Begin januari krijgen alle bedrijven de vrijheid om zelf hun stroomleverancier te kiezen.

Hij beklemtoont dat de Vreg al begin augustus maatregelen heeft genomen om de bevoorrading te verzekeren van verbruikers, bij een faillissement van hun leverancier of wanneer die zijn leveringsvergunning kwijtspeelt. De beschikking van Vlaamse regulator kwam er kort nadat duidelijk was geworden dat Sourcepower in financiële problemen was geraakt.

De Vreg geeft de beheerders van de distributienetten de bevoegdheid om zelf een alternatieve leverancier aan te duiden die gedurende een maand stroom moet leveren. De klant betaalt wel het tarief van de nieuwe stroomleverancier. ,,In de praktijk zal dat meestal neerkomen op een levering door Electrabel of Luminus'', verklaart Vreg-voorzitter Pictoel.

Sourcepower is in de problemen gekomen door te veel te rekenen op de invoer van goedkope stroom vanuit Frankrijk. Een tijdlang ging het goed en bood Sourcepower de bedrijven stroomtarieven aan die 20 tot 30 procent onder de prijzen van de concurrentie doken. Maar medio dit jaar liep het mis omdat de aanvoer van Franse stroom stilviel. Dat had alles te maken met een te grote vraag naar Franse stroom vanuit België en de beperkte invoercapaciteit via de Frans-Belgische hoogspanningslijnen.

Om de contracten met zijn klanten na te komen moest het plots elektriciteitsvolumes in Nederland aankopen. Het tarief lag echter een stuk boven de prijzen die Sourcepower zijn klanten kon aanrekenen.

In de sector van de elektriciteitsleveranciers zijn ze niet mals voor de aanpak van Sourcepower. ,,Ze hebben zwaar gegokt en verloren'', luidt het daar.

Maar tegelijk zijn de leveranciers bevreesd voor een slechte afloop. Ze zien dit als zeer slechte reclame voor de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt. Precies op een moment dat verscheidene nieuwe stroomverkopers via grote mediacampagnes proberen te overtuigen dat ze degelijke concurrenten zijn van Electrabel.