WAREGEM (belga) -- Concordia Textiles, de belangrijkste concurrent van Sofitex, zal de Franse groep Blanchin afstoten. De raad van bestuur van de Waregemse textielgroep besliste dat er geen aanvaardbaar herstelplan kan worden voorgelegd voor eind september.

Of de boeken worden neergelegd dan wel of er nog naar een overnemer wordt gezocht, wordt morgen op de raad van bestuur beslist.

Blanchin telt nog 230 werknemers -- bij de overname waren dat er 350 -- en haalde in 2000 een omzet van 30 miljoen euro (1,2 miljard frank).

In mei 1999 nam Concordia Textiles een meerderheidsparticipatie in Entreprises Jeanne Blanchin, gevestigd in de streek van Lyon. Concordia Textiles wilde met de participatie de groep internationaliseren en nieuwe markten en producten verwerven.

Eén maand later vielen de lijken echter uit de kast. Concordia ontdekte een grootschalige btw-fraude en andere ernstige onregelmatigheden in de groep Blanchin, waaronder manipulatie van de voorraden. Het ging daarbij over overgewaardeerde voorraden bij de Oost-Franse dochter van de groep Blanchin, waardoor Concordia te veel betaalde voor de overname van die stock.

Concordia Textiles diende klacht in bij het parket in Chambéry. De onthulling van de fraude leidde ertoe dat de Groep Blanchin in februari 2000 het gerechtelijk akkoord moest aanvragen.

De observatieperiode van twintig maanden is intussen bijna voorbij zonder dat er een oplossing is gevonden. Tegen september moet er een herstelplan voor het bedrijf zijn, maar Concordia gaat geen nieuwe poging doen.

Mogelijk wordt het faillissement aangevraagd voor Blanchin.

Verwacht wordt dat Concordia wel geïnteresseerd is in delen van Sofinal-Cotesa (Sofitex).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig