LONDEN (bloomberg) -- De investeringen door Europese durfkapitaalfondsen zijn in het tweede trimester van dit jaar met 45 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar, tot 709 miljoen euro. Dat berekenden het onderzoeksbureau VentureOne en consultant Ernst & Young.

Het kwartaalcijfer is het laagste sinds de twee organisaties begin 2000 met hun onderzoek begonnen. De durfkapitaalverstrekkers spendeerden liefst 88 procent minder dan tijdens het eerste kwartaal van dat recordjaar, toen ze 6,1 miljard euro in startende bedrijven -- vooral uit de technologiesector -- investeerden.

In het voorbije kwartaal kregen zo'n 220 Europese bedrijven geld van durfkapitalisten, tegenover 369 een jaar eerder. Voorzichtigheid blijft troef in de sector, zegt Stuart Watson van Ernst & Young. ,,Het laatste dat de durfkapitalisten willen, is een reeks overhaaste investeringen die ze later in hun gezicht terugkrijgen.'' De Europese daling is een stuk groter dan de terugval van de sector in de VS. Daar werd 4,28 miljard dollar (3,8 miljard euro) geïnvesteerd, een daling met 28 procent.

Farmaciebedrijven waren in het tweede kwartaal goed voor de twee grootste investeringen: het Oostenrijkse Intercell, een ontwikkelaar van geneesmiddelen tegen infectieziekten, haalde 30 miljoen euro op; het Italiaanse Bioxell kreeg 17 miljoen euro vers kapitaal.