Azië zette net als maandag een goede prestatie neer, waarbij de Japanse beurs zelfs naar het hoogste peil sinds dertien maanden klom. Het optimisme over de economische relance in de VS stuwde de aandelen van exportbedrijven zoals Canon en Samsung Electronics omhoog. Alleen in Taiwan, Singapore, Hongkong en China verloor de beurs terrein.

Europa ging eveneens voort op het positieve elan, maar de winst bleef beperkt tot 0,2 procent voor de Stoxx 600 index (om half zeven 's avonds). Toch volstond dat om het hoogste peil sinds acht maanden te bereiken. De Stoxx 50, die voornamelijk grote aandelen bevat, verloor dan weer 0,2 procent tot 2.518,82 punten. Sterk VS-gerichte bedrijven zoals Philips, Nokia, Munich Re en Siemens voerden de stijgers aan. Zij reageren positief op de verdere klim van de dollar, die zijn hoogste koers bereikte sinds 3,5 maanden. De beurswinst was ongetwijfeld groter geweest zonder de onverwachte daling van een Amerikaanse consumentenvertrouwensindex (van de Universiteit van Michigan). De index daalde in augustus van 90,9 naar 90,2 punten, terwijl een stijging tot 91,4 verwacht werd.

Aan de verliezerszijde vielen de Britse banken op. Zij kregen klappen omdat gevreesd wordt voor een afkoeling van de Britse hypotheekmarkt. HBOS verloor 2,5 procent tot 728,5 pence.

In de categorie dollargevoelige bedrijven won het Nederlandse elektronicaconcern Philips 2,5 procent tot 20,15 euro. De Finse gsm-fabrikant Nokia deed er 4,8 procent bij tot 13,83 euro. Munich Re, 's werelds grootste herverzekeraar, klom met 4,4 procent tot 104,9 euro. Siemens deed er 2,3 procent bij tot 54,91 euro, ook omdat gespeculeerd wordt op het binnenhalen van Amerikaanse electriciteitsopdrachten na de grote stroompanne. ABB, dat daar eveneens kan van profiteren, ging zelfs met 9,7 procent de hoogte in tot 7,9 euro.

In de farmasector verloor Schwarz Pharma 18 procent tot 21,5 euro nadat concurrent Novartis aankondigde een concurrerend generisch middel tegen maagzweren, op de markt te zullen brengen. Het Duitse Altana, dat eveneens een middel tegen maagzweren in huis heeft, verloor 5,8 procent tot 47,779 euro.

De halfgeleideraandelen profiteerden van de gunstige vooruitzichten van het studiebureau Gartner voor de sector. Het Duitse Infineon won 4,1 procent tot 11,81 euro, STMicroelectronics 3,8 procent tot 19,84 euro en ASML Holding 4,3 procent tot 12,3 euro.

En dan nog twee Europese uitsmijters: de Deense windmolenfabrikant Vestas Wind Systems waaide 26 procent hoger tot 115 Deense kroon dankzij de publicatie van een compleet onverwacht winstcijfer. Luchtvaartmaatschappij Swiss vloog liefst 20 procent hoger naar 15,9 Zwitserse frank na de publicatie van een kleiner dan verwacht verlies.

Amerika had vooral aandacht voor de goede vooruitzichten van de technologiebedrijven Broadcom en Agilent. Vooral de Nasdaq profiteerde daarvan en stond rond de middag 0,6 procent hoger op 1.750 punten. De Dow Jones, die minder technologiewaarden bevat, moest echter 0,3 procent afgeven tot 9.395 punten. De index sloot eergisteren op het hoogste peil sinds 14 maanden.

Broadcom, 's werelds grootste fabrikant van halfgeleiders voor kabelmodems, tekende een winst op van 2,24 dollar tot 25,09 dollar. Het bedrijf verhoogde zijn omzetverwachtingen voor het derde kwartaal. Ook andere chipfabrikanten gingen vooruit. De gespecialiseerde Philadelphia Semiconductor Index boekte in zes van de zeven voorbije beursdagen terreinwinst, goed voor een stijging met 15 procent. Agilent Technologies, maker van testapparatuur voor elektronica, steeg met 1,81 dollar tot 24,27 dollar. Het voorspelt voor dit kwartaal minstens een break-even en mogelijk een winst van 10 cent per aandeel.