Inflatie in eurozone lichtjes lager - Stookolie wordt goedkoper - Amerikaans consumentenvertrouwen valt onverwacht terug - Werkloosheid in Nederland fors hoger - Aanzienlijk banenverlies in Duitsland - Directie ING krijgt opslag - Verzet tegen Noorse bankenfusie

Inflatie in eurozone lichtjes lager. In juli bedroeg de: inflatie in de eurozone 1,9 procent, tegenover 2,0 procent in juni, blijkt uit cijfers van het Europese statistisch bureau Eurostat. In de gehele Unie lag het cijfer op 1,8 procent in juli. België blijft een lage inflatie behouden, al was er afgelopen maand een flinke stijging: van 1,1 procent in juni naar 1,4 procent in juli.

Stookolie wordt goedkoper. Door de lagere noteringen voor: olieproducten op de internationale markten wordt stookolie vandaag goedkoper. De prijs daalt met 0,93 eurocent tot maximum 30,98 eurocent voor levering vanaf 2.000 liter en tot 33,08 cent voor kleinere leveringen. Stookolie extra wordt 1,01 cent goedkoper tot 31,77 cent per liter voor levering vanaf 2.000 liter en tot 33,87 cent voor kleinere leveringen.

Amerikaans consumentenvertrouwen valt onverwacht terug. Het: Amerikaanse consumentenvertrouwen is in augustus onverwacht gedaald. De vertrouwensindex van de universiteit van Michigan, een belangrijke graadmeter voor het consumentenvertrouwen, zakte van 90,9 in juli naar 90,2 in augustus, zo blijkt uit voorlopige gegevens. Economisten hadden een index van 91 verwacht.

Werkloosheid in Nederland fors hoger . De werkloosheidsgraad in Nederland bedroeg in mei-juli 5,5 procent. In dezelfde periode vorig jaar stond de werkloosheidsgraad nog op 4,1 procent. In Nederland zitten nu ongeveer 414.000 mensen zonder werk, tegenover 309.000 in dezelfde periode vorig jaar. Bij de vrouwen bedraagt de werkloosheidsgraad 6,4 procent, bij de mannen 4,8 procent.

Aanzienlijk banenverlies in Duitsland. - In Duitsland zijn er in het tweede kwartaal van dit jaar 646.000 banen verloren gegaan. Dat is het grootste kwartaalverlies sinds de Duitse eenmaking in 1990. In de industrie verdwenen 267.000 banen, in de bouwsector 149.000.opslag.

Directie ING krijgt opslag. De leden van het directiecomité van de Nederlandse financiële groep ING krijgen dit jaar vijftien procent opslag. Dat heeft de raad van commissarissen beslist. Het vaste loon gaat met 7,5 procent omhoog, en ook de variabele vergoedingen worden aangepast.
De loonsverhoging moet de kloof dichten met de vergoedingen die directieleden in andere internationale topbedrijven krijgen. Die kloof bedraagt 40 procent, heeft ING eerder dit jaar berekend. De achterstand moet op drie jaar zijn goedgemaakt.

De vakbonden protesteren tegen de hogere vergoedingen. Het gewone personeel van ING krijgt dit jaar maar 2,5 procent opslag. De bonden dreigen ermee de cao op de helling te zetten.

Verzet tegen Noorse bankenfusie. De mededingingsautoriteiten: in Noorwegen hebben bezwaren tegen de geplande fusie van de banken DnB en Gjensidige Nor tot de grootste bank in Noorwegen. De fusie zal de concurrentie in hoge mate beperken, vindt de kartelautoriteit. De fusiebank zou een marktaandeel hebben van 36 procent in het hele land en van 50 procent in het zuidoosten. De twee banken mogen tegen 19 september zelf voorstellen doen om de bezwaren van de mededingingsautoriteiten weg te nemen. (reuters)