FINNAIR: Verlies door sars - INTRUM JUSTITIA: Verlies door boekhoudfouten - LEA: Frans technologiebedrijf komt naar Antwerpen - PORSCHE: Winst bereikt recordhoogte - SWISS: Minder verlies


FINNAIR: Verlies door sars. De Finse luchtvaartmaatschappij Finnair heeft in het tweede kwartaal een verlies van 5 miljoen euro geleden. De sars-epidemie en de slechte conjunctuur deden de vraag naar luchttransport verkleinen. Bovendien verlaagde Finnair zijn tarieven. Ook een staking van twee dagen en de sterke euro werkten in Finnairs nadeel. Een jaar eerder maakte Finnair in dezelfde periode nog een winst van 19,5 miljoen euro. De omzet daalde met 14 procent tot 366 miljoen euro. De gemiddelde bezetting zakte met 8 procentpunt tot 63,9 procent. In het eerste halfjaar verloor Finnair 14,9 miljoen euro. Een jaar eerder was er een winst van 15,4 miljoen euro. Finnair kondigde gisteren ook aan dat het 85 procent van Nordic Airlink heeft gekocht. Het is de bedoeling om deze Zweedse maatschappij te transformeren tot een toonaangevende Scandinavische low-cost-carrier.

INTRUM JUSTITIA: Verlies door boekhoudfouten. Intrum Justitia, een Zweeds incassobureau, heeft door boekhoudkundige onregelmatigheden een verlies moeten boeken over het tweede kwartaal. Het verlies beliep 9,3 miljoen kroon (0,8 miljoen euro), tegenover een winst van 13,8 miljoen kroon (1,2 miljoen euro) een jaar eerder. Het bedrijf moest een voorziening aanleggen van 80 miljoen kroon (6,9 miljoen euro) door boekhoudfouten die door interne controle in het Britse filiaal werden gevonden. Groot-Brittannië is goed voor een vijfde van de winst en omzet van Intrum Justitia. Het bedrijf gaat de boekhouding met behulp van Ernst & Young beter controleren.

LEA: Frans technologiebedrijf komt naar Antwerpen. Het Franse bedrijf LEA, gespecialiseerd in de uitbreiding van telefoonlijnen met ADSL-filters, opent een chipontwerpcentrum in Antwerpen. In samenwerking met het Vlaamse chiplaboratorium Imec wil LEA een volgende generatie geïntegreerde xDSL-producten ontwikkelen voor breedbandcommunicatie. Het hoofdkwartier van LEA is gevestigd in de Bretoense stad Rennes.

PORSCHE: Winst bereikt recordhoogte. De Duitse sportwagenfabrikant Porsche verwacht dit boekjaar zeventig- tot vijfenzeventigduizend auto's te verkopen. Dat zijn er 8 tot 15 procent meer dan vorig jaar. Porsche heeft zijn vorige boekjaar op 31 juli afgesloten en verwacht opnieuw een recordwinst te kunnen boeken. De afgelopen zes jaar heeft Porsche telkens een hoger winstcijfer kunnen boeken. De laatste keer dat er verlies geboekt werd is negen jaar geleden. Porsche hoopt dat de verkoop van de Cayenne-terreinwagen de winst op peil kan houden. De verwachtingen werden gisteren uitgesproken door bestuurder Hans Riedel ter gelegenheid van de opening van een showroom in Shanghai.

SWISS: Minder verlies. De Zwisterse luchtvaartmaatschappij Swiss heeft in het tweede kwartaal minder verlies gelden dan in het eerste kwartaal. Het bedrijf verloor 133 miljoen Zwitserse frank ((85 miljoen euro), terwijl het drie maanden eerder nog voor 200 miljoen frank (128 miljoen euro) in het rood ging. In de cijfers zijn evenwel de zware herstructureringskosten niet meegerekend. Die bedroegen 200 miljoen frank (128 miljoen euro), zodat het nettoverlies op 333 miljoen frank (213 miljoen euro) uitkwam. De resultaten waren in overeenstemming met de verwachtingen van de markt. De vraagtekens die boven de toekomst van Swiss hangen, werden evenwel niet weggenomen. De aandelen van Swiss hebben de afgelopen weken een sterke koersopstoot gekend omdat beleggers speculeren op een overname door Lufthansa of British Airways. BA heeft intussen al gezegd geen interesse te hebben. Swiss zou geen acute liquiditeitsproblemen hebben, maar heeft wel 500 miljoen frank (320 miljoen euro) nodig om ook volgend jaar te kunnen overleven. (reuters)