ZÜRICH (afp, belga) -- De inwoners van grote Zwitserse steden zoals Zürich, Genève, Basel en Lugano hebben de grootste koopkracht ter wereld. Dat blijkt uit de studie ,,prijzen en lonen'' van de Zwitserse bank UBS die gisteren gepubliceerd werd. De studie vergelijkt regelmatig de koopkracht in zeventig steden, waaronder Brussel.

Uit de studie blijkt ook dat de Zwitserse steden tot de duurste van de wereld behoren. Zo is Zürich de op vier na duurste stad ter wereld, na Oslo, Hongkong, Tokyo en New York. Basel, Genève en Lugano staan respectievelijk op de achtste, tiende en elfde plaats. Brussel bekleedt de achttiende plaats.

Opvallend is overigens dat Tokyo, bij de vorige studie in 2000 nog de duurste stad ter wereld, als gevolg van de depreciatie van de yen en de deflatie nu op de derde plaats eindigt. Oslo klimt, hoofdzakelijk door de appreciatie van de Noorse kroon tegenover de dollar, naar de eerste plaats.

Goedkoopste steden zijn Karachi, Kiev, Buenos Aires en Mumbai (het vroegere Bombay). Volgens de studie moeten de Zwitsers uit Zürich, Genève, Basel of Lugano minder lang werken dan waar ook ter wereld om zich bijvoorbeeld een Big Mac te kunnen kopen. Ook houden ze meer geld over om te sparen of voor vrijetijdsbestedingen.

Zo moet een inwoner van Zürich maar 14 minuten werken om zich een hamburger te kunnen veroorloven. Een inwoner van Caracas (Venezuela) moet voor diezelfde hamburger 54 minuten werken, een inwoner van Karachi (Pakistan) 2 uur en 12 minuten. Wie in Brussel woont, kan zich na 18 minuten werken al een Big-Mac veroorloven.

Ook inzake koopkracht staat de Belgische hoofdstad overigens op de achttiende plaats. De top-5 bestaat uit Zürich, Basel, Luxemburg, Genève en Lugano.

In de studie werden ook de lonen van stedelingen onder de loep genomen. Daaruit bleek dat de brutolonen in Zürich het hoogst liggen. Kopenhagen, Basel, Oslo en Genève vervolledigen de top-5. Brussel komt op de dertiende plaats.