BRUSSEL -- De beursgenoteerde holding Bois Sauvage heeft na een ruiloperatie 27,81 % in handen van Rec-Hold, de controleholding boven de kunststoffenproducent Recticel. Verschillende aandeelhouders willen zich uit het bedrijf terugtrekken.

De Compagnie du Bois Sauvage had totnogtoe 13,42 % in handen van Rec-Hold, de holding die zelf 61,73 % van Recticel bezit. Daarnaast bezat Bois Sauvage ook een rechtstreeks belang in Recticel van ruim 4,5 %. Dat laatste belang werd met enkele kleinere aandeelhouders geruild tegen aandelen Rec-Hold.

Door de transactie worden de belangen van Bois Sauvage gestroomlijnd via Rec-Hold. Tegelijk worden de kleinere aandeelhouders in staat gesteld om hun aandelen van Recticel via de beurs te verkopen. Hun identiteit is niet bekend.

De operatie past in een bredere herschikking van het aandeelhouderschap, waarover begin september meer details zullen worden bekendgemaakt, zegt woordvoerder Jan De Moor van Recticel. Ook Mercator en Lessius, twee belangrijke Vlaamse aandeelhouders van Rec-Hold, voeren momenteel onderhandelingen over een aandelenverkoop.

Het versnipperde aandeelhouderschap van Recticel is een erfenis van 1998, toen de Generale Maatschappij haar belang van 55 procent verkocht aan een groep van overwegend Vlaamse beleggers. Ook Bois Sauvage diende zich toen aan als een Belgische ,,verankeraar'' van het bedrijf. Onder de investeerders zaten ook gedelegeerd bestuurder Luc Vansteenkiste, de ondernemersfamilies Mussche (Spector), Sioen, De Bruyckere (Ter Beke) en de zakenlui Matthieu Boone en Luc Geuten.

Rec-Man, een Luxemburgse holding die destijds werd opgericht door een veertigtal managers van Recticel, controleert volgens een recente participatiemelding nog 4,8 procent van het bedrijf (7,6 procent na uitoefening van warrants). Een kleine dertig procent van de aandelen circuleert onder het publiek. (wdp)