De koers van het Britse voetbalaandeel Manchester United heeft woensdag een sprong van 7,3 procent gemaakt. Gedurende de beursuren was zelfs even sprake van een overname toen het aandeel plots 15 procent hoger ging.

Die koersstijging werd veroorzaakt door een bijzonder grote aankooporder. De nieuwe aandeelhouder werd met een belang van 6,7 procent meteen de op één na grootste aandeelhouder van Man United. De grootste is het satelliettelevisiebedrijf BSkyB.

Het was niet meteen duidelijk wie de koper was, maar later bleek het te gaan om de Cubic Expression Company, een bedrijf van twee Ieren. De twee zijn grote onbekenden in de voetbalwereld, maar in kringen van de paardensport zijn het wel bekende namen. J.P. McManus begon als bookmaker voor paardenrennen, en is nu eigenaar van een renpaardenstal. John Magnier fokt renpaarden.

In een mededeling liet Cubic Expression Company weten dat de participatie in Manchester United louter als een financiële investering wordt gezien. ,,We profiteerden van een verzwakking van het aandeel om ons belang in de voetbalclub te verhogen'', luidde het. De koers van United is de voorbije twaalf maanden meer dan gehalveerd. In maart was het aandeel nog meer dan 400 pence waard.

Rond Manchester United circuleren de jongste weken tal van overnamegeruchten. De Amerikaanse sportartikelenproducent Nike, de mediabedrijven Granada en Pearson, en de Ierse ondernemer Dermot Desmond gaan over de tong als mogelijke overnemers. Dermot Desmond is al meerderheidsaandeelhouder van de Schotse voetbalclub Celtic. Gisteren werd alvast de link gelegd tussen Desmond en de twee Ierse aandeelhouders van Manchester United. Tegelijk blijken McManus en Magnier ook goed bevriend met Alex Ferguson, de huidige manager van de grootste Britse voetbalclub.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.