BRUSSEL -- Euronext lanceert op 14 september 's werelds eerste futurescontracten op wijn. Een selectie van primeurwijnen uit de Bordeaux om precies te zijn. De eerste wijnjaren waarin belegd zal kunnen worden, zijn 2000 en 2001.

Euronext had de lancering eerst voor het voorjaar aangekondigd, maar de lanceringsdatum werd opgeschoven omdat men eerst een voorlichtingscampagne onder Franse wijnbouwers en -handelaars wilde afronden (DS 12 juli) .

De beurs maakte gisteren meer details bekend over de contractvoorwaarden. De onderliggende waarde zal worden gekozen uit 141 wijnen van de appellations Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux, Haut-Médoc, Graves en Saint-Emilion. De futurescontracten zullen telkens worden gelanceerd in juli van het oogstjaar en lopen 28,5 maanden later af, in de maand november -- wanneer primeurwijnen traditioneel worden geleverd. De allereerste futurescontracten zullen aflopen in november 2002 en 2003, en hebben dus betrekking op de oogstjaren 2000 en 2001.

Voor de future die in 2002 afloopt, werden de gekozen wijnen opgedeeld in drie groepen: wijnen waarvan de gemiddelde primeurprijs van de voorbije twee jaar groter was dan 30 euro (groep 1), tussen 15 en 30 euro lag (groep 2), of tussen 7,5 en 15 euro (groep 3).

Die indeling is van belang voor verkopers van de future die op de vervaldag kiezen voor fysieke levering van de wijn. Voor de wijnen van groep 1 komt de verkoopprijs dan overeen met de settlement-prijs van de future. Voor de wijnen van groep 2 en 3 ontvangen ze slechts een bepaald percentage, dat door Euronext werd vastgelegd bij de opening van het contract. Voor de future die in november 2002 afloopt, werden die percentages al vastgelegd op 50 procent voor groep 2 en 25 procent voor groep 3.

Beleggers in de future dienen er dus wel rekening mee te houden dat ze verplicht kunnen worden om hun wijn te gaan afhalen in een opslagplaats in Bordeaux.

De verkoper kan ook kiezen voor cash settlement, een afrekening in geld dus, maar in dat geval zal hij een premie van rond de 5 procent bovenop de settlement-prijs betalen.

Een futurescontract moet betrekking hebben op minimaal vijf kisten van twaalf flessen wijn, en de koers van de futures zal worden uitgedrukt in euro per fles.