De beursdag van gisteren heeft eindelijk beterschap gebracht voor de Europese en Amerikaanse beleggers.

In Azië ging het er hier en daar echter nog bloederig aan toe. Hoewel de Japanse Nikkei-index stabiel bleef, verloren de bankaandelen terrein. Er wordt gevreesd dat de sterk gedaalde beurskoersen een rood spoor zullen trekken in de aandelenportefeuille van de banken. Mizuho, de grootste instelling, verloor 6,4 procent tot 454.000 yen. UFJ Holdings zakte met 4 procent 573.000 yen. De farma-aandelen boden tegenwicht. Daiichi Pharmaceutical ging 6,1 procent omhoog naar 2.805 yen.

Elders in het Verre Oosten verloor Taiwan 0,7 procent, onder leiding van de halfgeleideraandelen. Hongkong ging 1,2 procent omlaag, maar Korea won 1 procent.

Europa. De Europese aandelen boekten hun eerste winst in vier dagen. De Dow Jones Europe Stoxx 50 steeg met 1,9 procent, na een aanvankelijk verlies van rond het procent. Handelaars verwezen naar de opluchting over het feit dat Nokia en SAP beter dan verwachte resultaten konden publiceren.

Nokia werd beloond met een koerswinst van liefst 14 procent, tot 23 euro. Sinds nieuwjaar blijft er wel nog 52 procent verlies over. De softwaregroep SAP steeg met 9 procent tot 156,2 euro.

De andere grote namen in de telecomsector namen gretig deel aan de rally. Ericsson werd 4,5 procent duurder tot 51 euro. France Télécom ging 3,6 procent omhoog naar 49 euro en Alcatel sloot met 3,1 procent winst op 19,69 euro.

Ook de farmasector boerde goed, dankzij de zoektocht van beleggers naar defensieve en crisisbestendige aandelen. Aventis werd 1,2 procent duurder tot 86 euro.

GlaxoSmithKline steeg met 16 pence tot 2,03 pond. Het aandeel streefde gisteren BP voorbij als het Europese aandeel met de grootste beurskapitalisatie (206,4 miljard euro).

Op de rest van de markt domineerde het resultatennieuws. De Britse softwareontwikkelaar Misys raakte 28 procent kwijt tot 308 pence als gevolg van een winstwaarschuwing. En in Zweden werd Atlas Copco 4,9 procent duurder tot 214 kronen, dankzij een winststijging met 20 procent.

Ook Brussel trok zich op aan de verbeterde stemming. Volgens sommige handelaren wordt België steeds vaker ,,ontdekt'' door buitenlanders op zoek naar goedkope aandelen.

Vooral KBC lag goed in de markt, met een winst van 3,56 procent tot 45,05 euro. In de technologische hoek steeg Ubizen met 5 procent tot 6,3 euro, en Telindus met 2,67 procent tot 8,83 euro.

Ook in Amerika leken de zorgen voor een dagje uit de wereld. De combinatie van enkele relatief goede bedrijfsresultaten en een onverwachte terugval van het Amerikaanse handelstekort konden het vertrouwen tijdelijk herstellen. In reactie op de cijfers van Nokia sprong de Nasdaq Composite kort na de middag 2,05 procent omhoog naar 2.057 punten.

De Dow Jones moest het stellen met 0,32 procent winst, tot 10.603 punten.

De koers van IBM reageerde niet op de beter dan verwachte winstcijfers, omdat de computergigant zich eerder somber uitliet over de tweede jaarhelft. Maar sommigen vonden het al een goed teken dat de koers niet zakte. De winst voor de Dow kwam vooral van namen als Intel en Microsoft.