Jorma Ollila, de man met het laatste woord bij Nokia, had gisteren positief nieuws voor beleggers in 's werelds grootste gsm-producent. De nettowinst daalde in het afgelopen kwartaal tot 830 miljoen euro (33,4 miljard frank), van 984 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Maar de daling was aanzienlijk kleiner dan gevreesd. Ollila heeft dit jaar al drie keer zijn eigen voorspellingen bijgeschaafd.

Net als bij zowat alle consumentenelektronicabedrijven komt de groeivertraging van de wereldeconomie hard aan bij het Finse concern. In het derde kwartaal zal de omzet stagneren, zei Ollila, en de winst zal nog verder zakken. Maar, en dat was het positieve nieuws, in de afdeling gsm-toestellen zou er al voor het einde van het jaar opnieuw aangeknoopt worden met groei.

Van het driemanschap dat de wereldwijde markt van mobieltjes controleert, blijft Nokia het best presterende bedrijf. De Amerikaanse mobiele reus Motorola moest twee weken geleden rode cijfers bekendmaken voor dezelfde periode.

Ericsson, de Zweedse nummer drie op de wereldmarkt, heeft eerder al laten weten dat het op een verlies afstevent. Hoeveel juist, wordt vandaag bekendgemaakt. Nokia is met een aandeel van 35 procent afgetekend marktleider.

Toch moet ook bij Nokia iemand de rekening betalen. Meer dan zijn collega's slaagt Nokia erin het effect van de verminderde vraag af te wentelen op zijn leveranciers. Allgon, een producent van gsm-componenten die nagenoeg uitsluitend voor Nokia werkt, zag zijn winst vorige week bijna helemaal wegsmelten.

In de afdeling netwerken, één van de belangrijkste van het bedrijf, liep de bedrijfswinst terug met 16 procent. Maar Nokia slaagde er naar eigen zeggen wel in marktaandeel te winnen. Toch is het bedrijf voorzichtig. Een herstel komt er pas vanaf de tweede helft van volgend jaar.

Het aandeel kreeg een forse adrenalineopstoot. Het steeg met liefst 12 procent tot 22,3 euro. Sinds de laatste waarschuwing, op 11 juni, was de koers met liefst 41 procent gedaald. In een jaar tijd is ruim meer dan de helft van de marktkapitalisatie weggesmolten. Toen was Nokia nog een tijdje Europa's grootste bedrijf op de beurs. Nu noteert het, volgens die maatstaf, onderaan in de top-tien van het oude continent.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.