BRUSSEL -- Veel handelaars maken zich zorgen over de invoering van de euro en vooral over de maanden januari en februari wanneer geldstromen in frank én in euro mogelijk zullen zijn.

Iemand koopt bijvoorbeeld een pakje sigaretten (146 frank), geeft de winkelier een briefje van 200 frank en wil graag wisselgeld in euro. Dat vereist een flinke dosis rekenwerk:

  • de sigaretten kosten 3,62 ;
  • het briefje van 200 frank komt overeen met 4,96 ;
  • de klant moet dus 1,34 terugkrijgen.
  • Op papier lijkt het gemakkelijk, maar bereken dat maar eens in een paar seconden, terwijl een lange rij wachtenden aan de kassa staat.

    Recent is er een toestel op de markt gekomen dat de winkelier kan helpen. De zakrekenmachine Duochange, geproduceerd door Incentives Business Partners, is precies gemaakt om het wisselgeldprobleem op te lossen. De procedure is eenvoudig: u voert het bedrag in euro in, vervolgens het bedrag dat de klant overmaakte en één druk op de rode knop geeft het vereiste wisselgeld in frank én euro weer, zodat de twijfelaar altijd een directe controle heeft.

    Ook vanuit het standpunt van de klant geldt dezelfde redenering: werd ik hier niet te grazen genomen? De Duochange is niet goedkoop: 395 frank voor een bureauformaat en 995 frank voor een toonbankmodel. (PLR)

  • Info: 02/644.02.20 of op het Internet: www.duochange.be