BRUSSEL -- De Belgische sterbrouwer Interbrew is erg geïnteresseerd in Beck's, één van de bekendste Duitse biermerken. De familiale aandeelhouders van het vijfde Duitse bierbedrijf hebben gisteren de knoop doorgehakt. Goldman Sachs, een grote Amerikaanse investeringsbank, zal een internationale veiling organiseren.

,,Het biedproces is nog niet begonnen, de investeringsbank is nog maar pas aangesteld. We wachten op hun initiatief. Maar we zijn zeker geïnteresseerd'', zegt woordvoerder Alain De Waele van Interbrew. ,,Beck's is een sterk merk, Duitsland is een interessante markt voor ons.''

Drie kandidaten hebben zich al gemeld. Eén ervan, het Britse Scottish & Newcastle (S&N), is Interbrew al vaker tegengekomen op internationale veilingen. S&N denkt over de beste kaarten te beschikken voor de Duitse brouwerij. Het brouwt het pilsbier al meer dan twintig jaar voor de Britse markt, en heeft ook voor andere exportmarkten een licentiecontract. Daarnaast heeft ook het Amerikaanse Anheuser-Bush, bekend van het Budweiser-bier, zijn interesse betoond. Voor de grootste brouwer van de wereld zou het de eerste keer zijn dat hij zich mengt in een Europese overnamestrijd.

Beck's is dan ook een aantrekkelijke hap. Het brouwt meer dan 4,5 miljoen hectoliter van zijn stermerk, goed voor ruim 80 procent van de totale productie van de brouwerij. Meer dan 60 procent van het Beck's-bier wordt geëxporteerd. De Amerikaanse bierliefhebber is goed voor ruim 1 miljoen hectoliter.

Dat is meteen een van de interessante punten voor Interbrew, dat via zijn Canadese dochter Labatt hooggespannen verwachtingen koestert in de Amerikaanse markt. Voorts verkoopt Beck's telkens 700.000 hectoliter in Italië en Groot-Brittannië. Maar in dat laatste land is de Leuvense multinational nog steeds in een ingewikkelde juridische strijd verwikkeld rond de geblokkeerde overname van de Bass-brouwerij. Of dat geen bezwaar vormt? ,,Beide dossiers staan voor ons los van elkaar.''

De internationale interesse voor Beck's is een trendbreuk. Tot voor kort gold Duitsland voor de grote bierconcerns als te mijden gebied. Duitsland telt zo'n 1.200 brouwerijen; door historische omstandigheden zijn er slechts enkele biermerken met nationale dekking. De Nederlandse biergrootheid Heineken brak vorig jaar het ijs door te participeren in twee regionale brouwerijen. Na de Verenigde Staten en China is Duitsland de grootste biermarkt van de wereld.