De personeelsleden van Dresdner Bank die de champagnekurken lieten knallen toen enkele weken geleden de voorgenomen fusie met Deutsche Bank op de klippen liep, zijn wat te voortvarend geweest. Hun hoop dat het opblazen van de fusie banen zou redden, was tevergeefs. Op de algemene aandeelhoudersvergadering vrijdag kondigde de kersverse voorzitter Bernd Fahrholz aan dat Dresdner Bank de komende twee tot drie jaar een kwart van zijn kantoren in Duitsland sluit: 300 van de 1.150. Dat zal leiden tot het verlies van 2.900 arbeidsplaatsen. Op de hoofdzetel zullen nog eens 2.100 banen sneuvelen.

De sanering is een onderdeel van een grootscheepse herstructurering die Dresdner in staat moet stellen nog twee tot drie jaar op eigen kracht door te gaan, zonder het gevaar te lopen een overnamedoelwit te worden. De bank gaat 3,5 miljard euro (140 miljard frank) investeren in de versterking van haar activiteiten in investeringsbankieren, corporate banking, private banking en e-banking, allemaal activiteiten die hoofdzakelijk commissie-inkomsten opleveren.

De huwelijksperikelen met Deutsche Bank wogen op de resultaten van Dresdner in het eerste kwartaal. De nettowinst halveerde tot 133 miljoen euro (5,4 miljard frank). Nochtans klom de winst voor belasting met 47,7 procent tot 687 miljoen euro. Het verschil is te wijten aan een bedrag van 440 miljoen euro (17,7 miljard frank) voor ,,speciale betalingen om de concurrentiepositie te vrijwaren''. Het betreft bonussen en extra vergoedingen die de bank betaalde aan de specialisten van de investeringsbankdivisie Dresdner Kleinwort Benson om hen ervan te overtuigen niet te gaan lopen toen de fusie met Deutsche werd aangekondigd.

Analisten waren toch wel verrast door de omvang van dat bedrag. Dat woog op de aandelenkoers van Dresdner, die met 4 procent zakte tot 43,5 euro. Sinds de aankondiging -- inmiddels weer afgeblazen -- van de fusie met Deutsche Bank, verloor het aandeel van Dresdner Bank al 30 procent van zijn waarde.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.