Joost Bert, op de achtergrond Florent Gijbels
©mc

BRUSSEL -- Joost Bert en Florent Gijbels, de afgevaardigd bestuurders van Kinepolis, zijn erg gefrustreerd. Sinds de kapitaalsverhoging, exact een jaar geleden, dook de koers van 110 naar 53 euro gisteren. ,,Wij werken nochtans volop aan een expansieprogramma om uit te groeien tot een leidende Europese filmgroep. Zodra die investeringen zijn voltooid, staat niets hogere winsten in de weg.''

Ondanks een zwak filmjaar won Kinepolis in zijn 212 zalen en 64.240 zitjes, mede door het geweldige succes van de multiplex in Madrid, 7 procent bezoekers tot 19,1 miljoen. In België verwelkomden de 125 zalen ondanks de relatieve daling voor het eerst meer dan de helft van alle filmliefhebbers. ,,De inkomsten uit de exploitatie bedroegen vorig jaar meer dan 600 miljoen frank. Het netto-courante resultaat kwam echter slechts uit op 356 miljoen. Dat komt omdat we zoveel hebben geïnvesteerd in nieuwe projecten'', legt Gijbels uit.

,,We hadden vier aandachtspunten. De nieuwe vestigingen, het uitwerken van de internationale constructie voor de geplande groei, onder andere na de overname van CinemaxX, het management van UFA en de samenwerking met Senator Film in Duitsland, het opstarten van een aangepaste operationele en marketingstructuur en de uitbouw van onze business-to-business-activiteiten. Het organiseren van congressen en verhuren van winkels op onze terreinen groeit aan belang en geeft een nieuwe dimensie aan onze kernactiviteit.''

Van de 188 schermen in 1998 klom Kinepolis vorig jaar tot 212. Eind 2000 moet dat nog eens toenemen met 40 procent tot 298. ,,Dat is een explosieve groei. De impact op het nettoresultaat en de bezoekersaantallen zal echter pas te voelen zijn vanaf 2001'', benadrukt Gijbels.

De Kinepolis Group wil naar 100 miljoen Europese klanten tegen 2004-2005. Om dat te realiseren, staan heel wat projecten in de steigers, waarvan zowat de helft letterlijk. In Frankrijk in Nîmes en in Noisy-le-Grand bij Parijs, in Spanje in Valencia en Granada, in Polen in Poznan en in Warschau, in Zwitserland in Schaffhausen, in het Italiaanse Pioltello bij Milaan en ten slotte in Nederland in Ede, Diemen en Tilburg.

Vaak (Valencia 20.000 m², Warschau liefst 90.000 m²) hoort daar ook een ontspanningscentrum en winkelruimte bij, ,,een combinatie waarin we erg geloven''. Voor de realisatie daarvan werkt Kinepolis voortaan ook samen met een partner, die binnenkort bekendgemaakt wordt.

,,Mochten we niet meer investeren, zou je ervan schrikken hoe spectaculair de winst wel zou stijgen'', proberen Gijbels en Bert de beleggers te verleiden. Wanneer het groeiritme binnen twee jaar wordt teruggeschroefd, zullen volgens de groep rendement en winstmarges stijgen.