BRUSSEL -- Softwarebeveiligingsbedrijven waarschuwen computergebruikers voor een nieuw virus, dat nog krachtiger en sluwer is dan het ,,I love you''-virus dat enkele weken geleden ongeveer alle computers ter wereld heeft geteisterd.

Het nieuwe virus, dat ,,Herbie: Love Bug II'' werd gedoopt, zou al duizenden computers hebben geïnfecteerd. Het verspreidt zich zoals zijn voorganger, in een bijgevoegd document (,,attachment'') van een elektronische mail. Maar het is verwoestender omdat het alle bestanden wist en van naam verandert. Experts hopen dat het minder snel verspreid zal raken nu veel bedrijven hun computerbeveiliging hebben verbeterd.

,,Maar er staat veel meer op het spel'', zegt Simon Perry van het Amerikaanse Computer Associates aan het persbureau Reuters , dat het virus als eerste heeft gesignaleerd. Het oorspronkelijke ,,I love you''-virus tastte alleen foto- en geluidsbestanden aan. ,,Dit virus morrelt aan álle bestanden op de harde schijf. De bestandsgrootte wordt op nul gezet, zodat de computer het bestand beschouwt als leeg.''

Het virus gaat tewerk zoals zijn voorganger. Het gaat eveneens om een bijgevoegd bestand in een e-mail, met een extensie .vbs (visual basic script). Als dat bestand wordt geopend, stuurt het de e-mail verder naar alle namen in het adresboek van de computergebruiker. Maar het verandert telkens de mededeling in het onderwerpveld van de e-mail. Die naam wordt wel voorafgegaan door FW , van ,,forward'', omdat het wordt doorgestuurd van bij een andere ontvanger. Het virus richt zich op computers die op een Windows-platform draaien, de verspreiding verloopt via het Microsoft-mailprogramma Outlook.

Securitywatch.com, een bedrijf in de schoot van internetbeveiliger Ubizen, ontving gisteren nog geen meldingen over Belgische geïnfecteerde computers. ,,Totnogtoe kwamen er alleen berichten uit de VS en Israël. De verspreiding verloopt trager maar de schade zal groot zijn omdat het alle bestanden aantast'', zegt Laurent Bettens. De schade die het oorspronkelijke ,,I love you''-virus heeft aangebracht, wordt geraamd op 7 miljard dollar (300 miljard frank).

De beste manier om schade te voorkomen, blijft een grote achterdocht te bewaren voor aangehechte documenten van een e-mail met een extensie .vbs of .exe . Die extensies wijzen op een programma dat kan schade toebrengen. Zo'n mail gooi je best ongeopend weg. www.telcobel.be

www.securitywatch.com

Dossiers De Standaard Online :