BRUSSEL -- De beursgenoteerde durfkapitaalverstrekker Gimv gaat iets meer dan de helft van zijn belang in het taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie verkopen. De verkoop gaat de Gimv op basis van de huidige beurskoers van L&H bijna 3 miljard frank opleveren. Het gros daarvan zijn meerwaarden.

De Gimv maakte eerder al bekend meerwaarden geboekt te hebben op de verkoop van biotechnologie-aandelen, zonder te willen bevestigen dat het om aandelen Innogenetics ging. De plannen om L&H-aandelen te verkopen, blijken uit een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De Gimv bezit 2,8 miljoen aandelen L&H, goed voor 2 procent van de groep, en gaat 1,5 miljoen aandelen verkopen. De aankondiging duwde de koers van L&H 7 procent lager tot 43 dollar per aandeel. De koers van L&H steeg sinds de start van het jaar met 81 procent, vooral als gevolg van de dubbele overname van Dragon Systems en Dictaphone Corp. De Gimv moet de aandelen wel nog effectief verkopen. Dat zou in de komende maanden gebeuren.

De instelling maakte gisteren nog bekend twee durfkapitaalfondsen te lanceren voor de Tsjechische en Slowaakse republieken. De fondsen starten met 26,5 miljoen euro en zouden later hun gezamenlijke kapitaalbasis optrekken tot 40 miljoen euro. Ook het VIV, de zakenbank van Dresdner en de Berd, investeren in het project.