Maxi GB
©pb

BRUSSEL -- Het sociaal conflict bij de warenhuisketen GB is vrijdag geëscaleerd: de geplande nationale staking gaat vandaag door. ,,Een zware klap voor GB'', zei een geëmotioneerde Roland Vaxelaire, de voorzitter van de warenhuisketen. ,,Het gevolg van tien jaar wanbeleid en amateurisme'', antwoordden de vakbonden.

Als alles volgens plan verloopt, blijven alle 158 super- en maxi GB's vandaag gesloten. De superettes van GB die uitgebaat worden door zelfstandige franchisehouders -- ongeveer 400 Unics, Nopri's en GB Partners -- zouden normaal gezien wel open blijven. Al zullen zij de gevolgen van de staking volgende week ondervinden: maandag gaan twee distributiecentra van de keten, een in Kontich en een in Ternat, voor 24 uur in staking.

Het is de eerste nationale staking bij GB sinds de bekendmaking van een grootscheepse bezuinigingsoperatie in 1993. Een laatste bemiddelingspoging van de onderhandelaar van het ministerie van Arbeid mislukte gisterennamiddag. ,,We hebben de laatste tien jaar lijdzaam moeten toezien hoe een vierde van het totale personeelsbestand werd ontslagen. Ons kan moeilijk een gebrek aan verantwoordelijkheid worden verweten'', zegt Erwin De Deyn, nationaal secretaris van de socialistische bediendenbond BBTK.

Het conflict gaat om een winstpremie die het personeel van de warenhuisketen sinds jaar en dag uitbetaald krijgt. Die kon dit jaar niet uitgekeerd worden. ,,Het is een kwestie van rechtvaardigheid'', zegt voorzitter Roland Vaxelaire. ,,Als er geen winst wordt gemaakt, is er geen winstpremie.'' De directie van de warenhuisketen maakte drie weken geleden een verlies van 828 miljoen frank bekend.

De vakbonden zien het anders. Zij verwijten de directie de winstcijfers te maskeren. GIB, de moeder van de warenhuisketen, maakte vorig jaar wel winst. De problemen bij GB zijn volgens de bonden een gevolg van verkeerde beslissingen en wanbeleid.