BRUSSEL/LONDEN (bloomberg, eigen berichtgeving) -- Knight/Trimark, de grootste marktmaker op de Amerikaanse beurs Nasdaq, maakt zich klaar om ,,duizenden'' aandelen te gaan verhandelen op de in Brussel gevestigde technologiebeurs Easdaq. Het Europese zenuwcentrum wordt gevestigd op de oude beursvloer van de Londense beurs.

Knight/Trimark deelde gisteren mee dat het ruim 6.300 vierkante meter kantoorruimte gaat leasen van de Londense beurs, waaronder de oude handelsvloer (tegenwoordig verloopt de Britse beurshandel elektronisch). De Amerikaanse groep werd vorige zomer, met een belang van 19,5 procent, de grootste aandeelhouder van Easdaq. Ze kondigde toen aan dat ze als marktmaker wilde optreden in duizenden aandelen die op Easdaq zouden verhandeld worden onder de dual trading -faciliteit (aandelen die op andere markten noteren, kunnen nu op eenvoudige aanvraag van een marktmaker ook op Easdaq verhandeld worden).

De ambities hebben te maken met het nieuwe, op internettechnologie gebaseerde handelssysteem dat Easdaq over enkele maanden hoopt in te voeren. Knight/Trimark wil de specialist worden in de uitvoering van -- voornamelijk particuliere -- beursorders die via on line brokers op het Internet worden doorgegeven.

Dat is ook de strategie waarmee het bedrijf in de Verenigde Staten groot werd. Knight verwerkt er orders op Nasdaq van gemiddeld zo'n 2.000 stukken die haar onder meer via de on line broker Charles Schwab worden ,,toegespeeld''. De groep telt ruim 600 medewerkers en is goed voor de uitvoering van één op vijf Nasdaq-transacties en van de helft van alle Amerikaanse beurstransacties via het Internet. Knight/Trimark is zelf beursgenoteerd en heeft een kapitalisatie van bijna 200 miljard frank. De groep maakte vorig jaar zo'n 7 miljard frank winst en verraste gisteren nog in Wall Street met een kwartaalwinst van 1,07 dollar per aandeel, een kwart meer dan verwacht.

Als onderdeel van zijn Europese strategie nam Knight/Trimark deze week al Quartz Capital over, een Londense broker met zo'n 20 medewerkers die gespecialiseerd is in Easdaq. Quartz werd in 1996 opgericht door de Belgen Jos Peeters en Hubert Velge, die zelf mee aan de wieg van Easdaq stonden.