BRUSSEL (reuters, Bloomberg) -- Het gaat weer goed met de elektronicareus Philips. Na jaren van herstructureringen boekte de Nederlandse multinational in het eerste kwartaal van dit jaar een winststijging met 92 procent. De operationele toestand van het bedrijf ziet er zo goed uit dat Philips besliste ongeveer 3 procent van zijn marktkapitalisatie onder de vorm van een superdividend uit te keren.

Het gaat Philips weer voor de wind. De grootste producent van consumentenelektronica van de wereld was in de eerste maanden van 2000 goed voor een bedrijfswinst van 1,14 miljard euro, ongeveer 46 miljard frank. Enkele stevige meerwaarden zaten daar voor iets tussen -- Philips verkocht vorige maand 20 procent in het Amerikaanse glasvezelbedrijf JDS Uniphase -- maar ook de operationele cijfers toonden een financieel kerngezond bedrijf.

Vooral de afdelingen ,,halfgeleiders'' en ,,componenten'' deden het uitstekend. Philips profiteerde van de aantrekkende vraag in Zuidoost-Azië en de aanhoudende economische groei in Noord-Amerika. Maar ook consumentenelektronica scoorde goed, onder meer dankzij uitzonderlijk goede resultaten van de gsm-dochter PCC. De enige negatieve noot kwam van Origin, de Philips-dochter die zich specialiseert in informatica-consultancy.

Philips kende daarnaast enkele meevallers. Zo viel het met de prijserosie goed mee. Massale prijsdalingen zijn een fenomeen waarmee elke elektronicaproducent de laatste jaren te maken heeft. De prijzen van allerlei elektronische producten daalden in de eerste maanden van dit jaar gemiddeld slechts met 5 procent. Algemeen was een prijserosie van 8 procent verwacht.

Sinds enkele jaren kruipt Philips uit een diep dal. De groep was te log en te ingewikkeld geworden en slaagde er niet in om haar technologische voorsprong te behouden.

Onder de codenaam ,,Centurion'' werd er diep in het eigen vlees gesneden. Meer dan 60.000 banen gingen verloren.

Philips besliste om 3 procent van zijn eigen marktkapitalisatie terug te geven aan de aandeelhouders. Het gaat om een bedrag van liefst 1,7 miljard euro, bijna 70 miljard frank. Iedere aandeelhouder krijgt 1,26 euro per aandeel. Daarnaast zou de elektronicagigant op grote schaal aandelen terugkopen.