Vraag tien analisten naar hun houding tegenover de hygiënegroep Ontex, en negen van hen zijn eerder positief. Slechts ééntje is neutraal. Toch slaagt Ontex er voorlopig niet in de koers van de kapitaalverhoging van vorig jaar (86 euro) bij te houden. Nieuwe overnameprojecten kunnen daar mogelijk verandering in brengen.

Ontex kwam in het najaar van 1998 naar de beurs tegen 40 euro en werd door de Belgische beleggers al gauw omhelsd als een van de favoriete groeibedrijven. De liefde voor small caps is ondertussen al een tijdje voorbij, waardoor de beurskoers van Ontex afkalfde.

Recente verklaringen dat er overnames in de lucht hangen, en goede jaarcijfers zorgden voor een koersherstel. De cijfers mochten er zijn. Ontex boekte afgelopen jaar een bedrijfsresultaat van 1,4 miljard frank tegenover 426 miljoen frank een jaar eerder. Afgezet tegenover de omzet betekent dit dat de bedrijfsmarge steeg van 3,8 procent tot 9,2 procent.

Die marge blijft stijgen, zegt gedelegeerd bestuurder Bart Van Malderen, spijts de stijging van de pulpprijzen. Die stijging had eerder als gevolg dat Procter & Gamble een winstwaarschuwing de wereld instuurde. Maar Ontex, fabrikant van luiers, tampons en andere hygiëneproducten, is minder afhankelijk van de pulpprijzen dan de Amerikanen. Ontex zag de bui hangen en dekte zich in, maar eind deze maand lopen de goedkope pulpcontracten af.

Ontex boekte afgelopen jaar een omzet van 15,1 miljard frank, 35 procent meer dan in 1998. De netto courante winst vervijfvoudigde tot 798 miljoen frank. Ontex is vooral actief in België, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Tsjechië. Momenteel bestudeert de groep vier overnameprojecten. Van Malderen hoopt tegen eind mei, als de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt, al iets te kunnen melden.

Als de vier projecten gerealiseerd worden, neemt de omzet van Ontex op jaarbasis met drie tot vijf miljard frank toe. Ontex, dat gespecialiseerd is in huismerken of private label -merken, staat onder druk om de internationaliserende klanten te volgen. Dat betekent dat ook gedacht wordt aan productiecapaciteit in Azië en Latijns-Amerika.

Ontex gaat de nieuwe overnames uit de eigen cashflow financieren. Een nieuwe kapitaalverhoging is niet gepland, zei Van Malderen gisteren. Van de tien Belgische analisten die het bedrijf volgen, zijn er drie koper, eentje is neutraal terwijl de rest naar licht positief neigt.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.