Microsoft slaagde erin de beleggers opnieuw gunstig te stemmen. De grootste softwareproducent ter wereld publiceerde donderdagnacht kwartaalresultaten die volledig in lijn liggen met de (verlaagde) doelstellingen en kon vooral bevestigen dat de winst voor het hele boekjaar zeker de vernieuwde doelstellingen zal halen.

Daardoor bevindt Microsoft zich in het gezelschap van IBM dat er ook in slaagde zijn winstverwachtingen voor het hele jaar te bevestigen. Microsoft zou dus minder conjunctuurgevoelig zijn dan twee sectorgenoten: Intel Corp., de grootste chipproducent ter wereld, en Gateway, de belangrijkste pc-fabrikant na Dell. Zij moesten zopas bij de publicatie van hun kwartaalresultaten hun jaarprognoses nogmaals verlagen.

De resultaten werden na beurs gepubliceerd, maar dat belette niet dat de koers van Microsoft al meteen van 55,5 tot 58,88 dollar klom in het officieuze circuit. Gisteren haalde het aandeel 59,3 dollar bij het slot in Europa. Dat is een stijging met 6,6 procent.

Microsoft haalt tweederde van zijn omzet uit de verkoop van software voor pc's. In december schroefde het bedrijf zijn prognoses voor het tweede kwartaal (oktober-november-december) en voor het hele boekjaar terug omdat het beducht was voor de snel vertragende economische groei in de VS.

Microsoft publiceerde een winst van 2,62 miljard dollar of 47 dollarcent per aandeel. Per aandeel is dat precies evenveel als een jaar geleden. De omzet steeg met 7,7 procent tot 6,59 miljard dollar dank zij de sterke vraag naar Windows 2000.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.