LONDEN (bloomberg) -- De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwedt zijn portefeuille op een ,,zachte landing'' van de wereldeconomie. De portie aandelen in de wereldwijde modelportefeuille wordt opgetrokken van een ,,neutrale'' naar een ,,overwogen'' positie.

,,Er zijn massa's redenen om positief te zijn over aandelen'', schrijven de Goldman-strategen Neil Williams en Alain Kerneis in een nota aan hun cliënten. De twee voorspellen voor de komende 12 maanden een gemiddelde beurswinst van liefst 23 procent.

De portie cash in de modelportefeuille wordt teruggebracht van 12 tot 7 % en die van grondstoffen van 10 tot 5 %. Met het vrijgekomen geld worden dus aandelen gekocht, maar ook -- voor de eerste keer bij Goldman -- converteerbare obligaties (5 %).

De bank was al ruim een jaar ,,neutraal'' tegenover aandelen omdat gevreesd werd voor tegenvallende bedrijfswinsten als gevolg van een afnemende economische groei. Maar de Amerikaanse renteverlaging van 3 januari zal volgens de analisten een gecontroleerde, ,,zachte'' groeivertraging in de hand werken en een recessie vermijden. Wereldwijd zouden de bedrijfswinsten dit jaar met gemiddeld 7 % groeien.

Goldman ziet de wereldeconomie in de eerste jaarhelft met 2 % groeien, maar in het tweede semester zou dat al aantrekken tot 2,7 %. En de bank haalt ook anekdotische redenen aan voor de goede beursverwachtingen: aandelen hebben het goed gedaan in 7 van de 11 vorige periodes van renteverlagingen, en als dat niet gebeurde, was dat omwille van een scherpe terugval van de economische groei.

Volgens Williams geeft het verleden ook aanwijzingen over welke sectoren het best presteren in de zes maanden na een renteverlaging: telecom, banken, voeding, farma en de kleinhandel. Grondstoffenproducenten, dienstenbedrijven, makers van uitrustingsgoederen en technologieaandelen zouden het daarentegen slecht doen. Toch noemt hij het huidige herstel van de techno-sector niet onlogisch, ,,gezien hun zeer slechte prestaties van vorig jaar''.

En er is nog meer goed nieuws: onder invloed van de zwakkere economie zal de olieprijs volgens Goldman terugvallen tot 20 dollar per vat tegen het midden van het jaar.