BRUSSEL -- Neem het overzicht van de best en slechtst presterende sectoren van vorig jaar, zet het op zijn kop, en je hebt een perfect beeld van wat de beurs op dit ogenblik doet. Het lijkt wel alsof alle fondsbeheerders met nieuwjaar beslist hebben om hun posities om te keren.

De echte oorzaak voor die ommekeer was natuurlijk de renteverlaging die de Fed, de Amerikaanse centrale bank, op 3 januari heeft doorgevoerd. Zoals we hier al eerder schreven, opende die het vooruitzicht op een langere periode van rentedalingen, waardoor speculatieve aandelen weer aantrekkelijker worden.

Sinds die renteverlaging boekten de ,,TMT-aandelen'' -- technologie, media en telecom, mocht u dat nog niet weten -- aan beide kanten van de oceaan mooie winsten tot 20 %, en zelfs meer. Het doet zowaar een beetje denken aan de hype rond de ,,nieuwe economie'' die een jaar geleden de beurs overheerste.

Maar een belangrijk verschil is toch dat de huidige TMT-hausse veel selectiever en realistischer is. Bedrijven worden meer beoordeeld op hun individuele merites en worden afgestraft als ze de beleggers niet kunnen overtuigen.

Enkele voorbeelden daarvan kregen we deze week in de VS, waar verschillende computer- en softwarebedrijven met kwartaalcijfers uitpakten. De beleggers vreesden het ergste voor computergigant IBM, nadat aanverwante bedrijven zoals Compaq, H-P, Microsoft, Intel en Gateway de voorbije twee maanden met winstwaarschuwingen waren gekomen. Maar Big Blue kon de verwachtingen van Wall Street met straatlengtes overtreffen, dankzij een winstgroei met 28 % in het vierde kwartaal.

IBM was één van de weinige computerbedrijven die de hysterie rond de piepjonge dotcom-bedrijfjes vorig jaar aan zich lieten voorbijgaan, en die zich bleven concentreren op de doelgroep van grote, gevestigde bedrijven. Die strategie legt de groep achteraf bekeken geen windeieren, want het blijken precies die gevestigde bedrijven te zijn die vandaag de grootste investeringen doen in internetprojecten en e-commerce.

Vergelijk dat met Inktomi, een bedrijf dat software maakt voor snellere internetverbindingen, en dat dus wél expliciet mikt op de sector van de ,,pure'' dotcoms. Inktomi zag zijn kwartaalverlies verviervoudigen en waarschuwde voor nog meer slecht nieuws, omdat de internetwereld zijn investeringen fors aan het terugschroeven is.

In het zog van IBM boekte ook Microsoft vrijdag een mooie koerswinst, dankzij relatief goede kwartaalcijfers. En ook die waren vooral te danken aan de sterke vraag van grote ondernemingen. Blijkbaar zijn die -- ondanks of juist dankzij de economische afkoeling in de VS -- nog altijd bereid om te investeren in hard- en software om hun bedrijfsprocessen efficiënter te maken.

De Europese leveranciers van bedrijfssoftware -- zoals het Duitse SAP en de Britse bedrijven Logica en Autonomy -- reageerden vrijdag enthousiast op die vaststelling. Zelfs op de Belgische beurs gingen ,,vervloekte'' software-aandelen als Systemat, Ariane II, Arinso en -- jawel -- Real Software als een raket de hoogte in. Al zullen we hier nog eventjes de jaarcijfers moeten afwachten om te weten of er écht beterschap op komst is.

In elk geval lijken de technologieaandelen tegen de huidige koersen een stuk goedkoper te noteren dan heel wat defensieve aandelen die het vorig jaar zo goed deden. De 33 grootste Europese technologieaandelen noteren vandaag tegen een gemiddelde koers-winstverhouding van ongeveer 33, iets meer dan de verwachte jaarlijkse groei van de sector voor de komende jaren.

Voor de 34 grootste aandelen uit de farmaceutische sector -- de best presterende beursdivisie van 2000 -- betaal je daarentegen gemiddeld 73 keer de winst per aandeel, terwijl de groeiverwachtingen hier toch een stuk lager zijn. Het is dus niet onlogisch dat veel fondsbeheerders hun portefeuilles wat aan het herschikken zijn, van ,,dure'' naar ,,goedkopere'' sectoren.

Een andere ,,motor'' van de trendwissel op de beurs is natuurlijk het plotse herstel van de euro, dat eveneens werd veroorzaakt door de Amerikaanse renteverlaging. Het is wel een thema dat eerder individuele aandelen beïnvloedt dan complete economische sectoren.

Het zal de komende maanden boeiend worden om te zien of de waardestijging van de euro ook leidt tot meer overnames door Europese bedrijven in de rest van de wereld. In dit tijdperk van economische mondialisering en internationale schaalvergroting biedt een sterke pasmunt immers heel wat voordelen.