Gerard Van Acker
© belga
BRUSSEL -- De positie van Gerard Van Acker als directeur-generaal van de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv staat ter discussie na zijn veroordeling, donderdag, voor schriftvervalsing in het KS/Super Club-proces. De Vlaamse regering, de hoofdaandeelhouder van de Gimv, bespreekt de zaak maandag met voorzitter Herman Daems.

Vrijdag vond al een overleg plaats tussen de bestuurders van de Gimv. Maar een beslissing over de positie van Gerard Van Acker werd niet genomen. De raad van bestuur wil eerst de volledige tekst van het vonnis, dat bijna 200 bladzijden telt, bestuderen. De correctionele rechtbank van Hasselt veroordeelde Gerard Van Acker donderdag in de KS/Super Club-zaak tot een voorwaardelijke straf van vijf maanden gevangenis voor schriftvervalsing die hij pleegde als KS-bestuurder, maar sprak hem vrij van andere, zwaardere beschuldigingen als oplichting en misbruik van vertrouwen.

De veroordeling legt hoe dan ook een smet op Gerard Van Acker. De raad van bestuur van de Gimv -- een beursgenoteerde onderneming -- moet oordelen of hij in die omstandigheden zijn taak als directeur-generaal nog naar behoren kan vervullen. De Vlaamse regering is van plan een bijkomend belang van ongeveer 30 procent in de Gimv naar de beurs te brengen, onder meer door de aandelen te plaatsen bij buitenlandse institutionele beleggers. De kans bestaat dat die huiverachtig staan om te investeren in een onderneming waarvan de directeur-generaal een strafrechtelijke veroordeling opliep. De veroordeling bemoeilijkt ook de onderhandelingen die gevoerd worden over de verkoop van Telenet -- waarvan Van Acker voorzitter is -- aan het Amerikaanse Callahan.

Na afloop van de Vlaamse ministerraad vrijdag, weigerde minister-president Patrick Dewael een standpunt in te nemen over de positie van Gerard Van Acker. De Vlaamse regering bezit een meerderheidsbelang van 70 procent in de Gimv. Dewael heeft maandag -- samen met Dirk Van Mechelen, de minister van Economie -- een onderhoud met Herman Daems, de voorzitter van de raad van bestuur van de Gimv. Volgens de minister-president ,,is het aan Gerard Van Acker zelf en aan de raad van bestuur om te bepalen of hij nog als directeur-generaal kan aanblijven''.

De regeringsleider wilde niet gezegd hebben dat Van Acker best zelf ontslag zou nemen. Hij benadrukte dat de Vlaamse regering ,,geen standpunt voor of tegen Gerard Van Acker zal innemen, maar de uitkomst van het gesprek, maandag, afwacht''. De Vlaamse regering kan Gerard Van Acker niet tot opstappen verplichten. Dat kan alleen de raad van bestuur van de Gimv. Daarin heeft de Vlaamse regering via haar vertegenwoordigers wel een belangrijke stem.

In regeringskringen viel vrijdag te vernemen dat de kansen voor Gerard Van Acker erg klein zijn geworden. ,,Hij zal zich moeilijk kunnen handhaven'', was de teneur van de commentaren.

Gerard Van Acker is al van bij de oprichting in 1980 directeur-generaal van de Gimv. De transformatie van de Gimv van een traditionele overheidsholding naar een actieve, beursgenoteerde investeringsmaatschappij, is voor een groot stuk zijn verdienste. Het personeel van de Gimv drong er deze week nog op aan, voor de veroordeling was uitgesproken, dat Gerard Van Acker zijn functie zou behouden.