Mensen die het al voelen duizelen als ze een blik werpen op de koers/winst-verhouding van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo, hebben nog niets gezien. Het aandeel van Yahoo Japan, een dochteronderneming van Yahoo op de beurs van Tokio, kreeg deze week een forse groeischeut te verwerken. Tegenwoordig betaal je 101,4 miljoen yen of 33,6 miljoen frank voor een Japans Yahoo-aandeel, wat neerkomt op een koerst/winstverhouding van liefst 3.355. Voor sommigen is de k/w-ratio van het Amerikaanse moederbedrijf (1.392 in december) al reden tot onpasselijkheid.

Yahoo Japan is het eerste Japanse aandeel dat de drempel van 100 miljoen yen doorbreekt. Aanleiding tot de koersopstoot op de beurs van Tokyo was de bekendmaking van een aandelen-split. Voor één aandeel van Yahoo Japan kan je er binnenkort twee krijgen. Zo'n aandelen-split is vaak aanleiding tot beursvreugde bij dure aandelen omdat het de verhandelbaarheid van zo'n aandeel vergemakkelijkt.

Van Yahoo Japan waren er tot deze week slechts 4.200 aandelen in omloop. Yahoo Amerika houdt voorlopig 34,2 procent van zijn Japanse dochter in handen. Softbank, de hoogvlieger onder de Japanse investeerders in internetaandelen bezit 51 procent. De Japanse Yahoo staat sinds zijn beursgang drie jaar geleden op plaats 32 naar beurskapitalisatie.

De duizelingwekkende cijfers van Yahoo Japan doen vele wenkbrauwen fronsen. Toch zijn dergelijke noteringen makkelijk te verklaren. Nog meer dan in het technologie-gekke Amerika is er momenteel een stormloop naar internetaandelen in Japan.

De reden: er zijn te weinig beursgenoteerde technologiebedrijfjes in Japan en er is tegenwoordig opnieuw geld in overvloed dat jong en hoogtechnologisch wil beleggen. Om die reden verwacht men veel van de pas gestarte groeibeurs Mothers, die de technologische arm van de beurs van Tokyo moet worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig