BRUSSEL -- De beursgang van de Zaventemse chipverpakker CS2 illustreert nog eens dat het mogelijk is om een hoogtechnologisch bedrijf in Vlaanderen neer te zetten en vrij snel internationale erkenning te krijgen. CS2 slaagde er in om een activiteit in Europa te brengen die in principe door Aziaten gedomineerd wordt.

Het succes van chipverpakker Custom Silicon Configuration Services, kortweg CS2, heeft veel te maken met de keuze van een juiste niche binnen de chipmarkt en de aanwezigheid van specifieke Vlaamse knowhow. Toen Steve Lerner, één van de voormalige toplui van Amkor Anam, de grootste chipverpakker ter wereld, zei dat hij dergelijke fabriek in Europa wou neerzetten, stootte hij op veel ongeloof.

Lerner, die de markt goed kende, mikte niet op de volumemarkt maar op het verpakken van gespecialiseerde chips. Door de contactpuntjes van de chips op de verpakking te plaatsen, en niet op de rand, is er zowel capaciteits- als plaatswinst. Daarmee speelt CS2 in op de miniaturisatie in de elektronicasector. Autoproducenten en gsm-fabrikanten maken veelvuldig gebruik van dergelijk mini-chips.

Vorig najaar ging CS2 nog een stap verder. Het Leuvense onderzoekscentrum voor micro-elektronica, Imec, bracht toen in ruil voor een aandelenbelang zijn nieuwste verpakkingstechniek in. Die maakt het mogelijk om verschillende chips in één verpakking te stoppen zodat de montage op het moederbord efficiënter verloopt. CS2 gaat nu ook dergelijke dragers vervaardigen.

Als nichespeler gaat CS2 voor een marktaandeel in Europa van 5 procent. De omzet zou dit jaar al anderhalf miljard frank moeten bedragen. CS2 ziet sinds halfweg vorig jaar de cyclische (grillige) chipmarkt exponentieel groeien. Het bedrijf zei vorig najaar één miljard frank te gaan investeren in een verdubbeling van de productiecapaciteit. De productievestiging van CS2 in Zaventem is zo opgevat dat een verdrievoudiging mogelijk is.

CS2 is van bij de start in maart 1998 een internationaal bedrijf. Filip Marin, voormalig financieel directeur van Ter Beke, was de enige Vlaming naast Aziaten, Britten en de Amerikaan Lerner. In het bedrijf treft men zo'n twintig verschillende nationaliteiten aan.

De beursgang van CS2, gepland voor februari, wordt meteen ook een internationale aangelegenheid. CS2 trekt naar Easdaq, de in Brussel gevestigde beurs voor groeibedrijven. De Londense zakenbankafdeling van Paribas leidt samen met onder meer Fortis Bank de transactie.

CS2 illustreert ook een nieuwe Belgische realiteit. Belgische bedrijven die zich vooral tot de doorsnee huisvader of -moeder richten, moeten hun beursgang afvoeren en desnoods expansieplannen opbergen als gevolg van de beurszwakte.

Voor technologiebedrijven met een internationaal profiel die naar Easdaq of Nasdaq trekken, is het klimaat wel gunstig tot zeer gunstig. De verwachting is dat in de komende maanden vrijwel uitsluitend Belgische technologische firma's de stap naar de beurs doen. Ubizen, Arianne II, IBA en CS2 zijn daar voorbeelden van. Maar zelfs voor het Waals succesverhaal IBA zal het zeer moeilijk zijn om de lopende kapitaalverhoging succesvol af te sluiten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig