De Brusselse beurs deed het voor een keer iets beter dan de andere financiële markten. De Bel-20 sloot de dag met een kleine winst van 0,2 procent tot 2.977 punten. Het is een begin.

Omega Pharma was opnieuw aan het feest en eindigde met een winst van 9,4 procent op 301 euro. Tijdens de jongste tien beursdagen is de koers van het aandeel al met 57 procent gestegen.

Dexia op 140,2 euro en Fortis op 30,5 euro eindigden licht in het rood met verliezen van 0,9 en 0,35 procent. Union Minière won 0,5 procent terwijl de chemiewaarden verdeeld bleven. Solvay steeg 0,8 procent tot 75,5 euro terwijl Tessenderlo tot 48,5 euro en UCB tot 38,3 euro daalden met 1 en 1,2 procent.

Real Software veerde op met 6,4 procent tot 89 euro en ook Mobistar steeg 1 procent naar 50 euro. Barco (135 euro) en Telinfo (111 euro) gingen daarentegen 1,4 en 3,2 procent lager.

Op de Easdaq maakte Ubizen een sprong van 18,5 euro of 20,4 procent naar 109 euro na de aankondiging van de start van een internetholding met Concentra Holding.

De mededeling van Microsoft waarin de bedrijfsleiding zich een beetje omzichtig uitliet over de toekomstige winstgroei van de Amerikaanse softwaregigant, blies bij de opening van de beurs in New York wat onrust door beleggend Amerika. De Nasdaqbeurs met de technologiewaarden opende daarom bijna een procent lager op 4.097 punten. Beleggers waren ontgoocheld over de kwartaalresultaten van Microsoft. Het aandeel verloor bij de opening vier dollar en zakte tot 110 dollar. De Dow Jones daarentegen opende positief. Warner-Lambert, nog steeds op zoek naar een witte ridder om een overnamebod door Pfizer te counteren, steeg bijna drie dollar tot 92,9 dollar.

In Tokyo sloot de Nikkei 1,6 procent lager op 18.897 punten. De daling werd vooral veroorzaakt door winstnemingen op de technologieaandelen. Softbank was een van de zwaarste verliezers met een daling van 5,2 procent.

In Frankfort sloot de Dax bijna ongewijzigd op 7.091 punten. Dat gebeurde vooral onder invloed van winsten bij Mannesmann en Basf. Sinds het begin van dit jaar steeg de Dax al met zo'n zeven procent. Daar kunnen ze in Brussel alleen maar van dromen. Mannesmann won nog maar eens 3,8 euro. Er wordt gespeculeerd dat de bedrijfsleiding een plan klaar heeft om het vijandig bod van het Britse Vodafone af te slaan. Daarvoor is waarschijnlijk een akkoord nodig met het Franse Vivendi.

In Amsterdam boerden de financiële waarden, gedreven door rentevrees, achteruit. De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 642 punten. ABN Amro verloor een procent tot 21,9 euro. Onder invloed van een koopadvies van Goldman Sachs steeg Endemol bijna twee procent tot 60,5 euro. Onder invloed van de duurdere olie, won Royal Dutch 1,2 procent tot net geen 60 euro.

Ook in Londen daalde de beurs door slechtere prestaties van de bankaandelen. Lloyds verloor 3,7 procent en National Westminster zelfs 5,2 procent. De FTSE-index ging 0,9 procent achteruit tot 6.445 punten.

In Parijs verloor de Cac-40 0,4 procent tot 5.649 punten. Het verlies werd er onder meer beperkt door de forse koersstijging van Lagardère. Dat bedrijf wil zijn internetdochter Club Internet naar de beurs brengen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig