MOSKOU (anp) -- De Russische belastingpolitie mag voortaan zonder toestemming telefoonverkeer afluisteren van burgers die verdacht worden van belastingontduiking. Ook mogen de controleurs onbeperkt post en telegrammen van verdachten onderscheppen.

Dat staat in een nieuwe wet die onlangs in werking is getreden. Tot nu toe hadden alleen de Russische veiligheidsdienst (FSB) en het ministerie van Binnenlandse Zaken die bevoegdheid.

De Russische belastingpolitie is berucht om haar gewelddadige invallen bij verdachten. Mede daarom waren vorig jaar nog haar bevoegdheden grotendeels ingeperkt. De nieuwe wet geeft het uitvoerende orgaan van de belastingdienst echter al zijn bevoegdheden terug en het krijgt meer zelfstandigheid dan ooit tevoren.

Waarnemers menen dat dit rechtstreeks het gevolg is van het aan de macht komen van Vladimir Poetin als premier. Sinds oudjaar is hij ook interim-president van Rusland. Poetin heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de rechtshandhavende organen in Rusland meer bevoegdheden moeten krijgen om de orde in het land te herstellen.

De belastingdienst kreeg afgelopen week ook al samen met zes andere rechtshandhavende instanties het recht om willekeurig e-mailverkeer te onderscheppen en te lezen. Daartoe wordt speciale software in hun computers geïnstalleerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig