LONDEN (reuters) -- De internationale olieprijzen zijn in Londen gestegen tot 26,3 dollar per vat, het hoogste peil sinds januari 1991.

De voorbije twee weken schoot de olieprijs ruim 13 procent omhoog. De oorzaak van de prijsopstoot is de verwachting dat de organisatie van olie-uitvoerende landen Opec de productiebeperkingen zal handhaven, en de koudegolf in het noorden van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse minister van Energie, Bill Richardson, maakt zich zorgen over de prijsstijging van de olie. Hij zal de kwestie ter sprake brengen wanneer hij later deze maand de belangrijkste olieleveranciers van de Verenigde Staten ontmoet, onder wie Saudi-Arabië.

Richardson staat onder druk om de strategische olievoorraden van de VS aan te spreken om de olieprijzen te doen dalen. Maar de minister heeft al gezegd alleen een beroep te doen op die voorraden wanneer de bevoorrading in het gedrang zou komen, niet om de prijzen te controleren.

De Opec-landen spraken in maart vorig jaar af om een jaar lang de productie te beperken tot 4,32 miljoen vaten per dag, om de grote voorraden op wereldvlak te doen afnemen. De kans is groot dat de Opec-ministers op hun volgende bijeenkomst in maart zullen beslissen de productiebeperkingen ook dit jaar nog te handhaven, hoewel de voorraden intussen zijn verminderd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig